NA javni poziv za dodelu podsticaja u zapošljavanju, za koji je iz gradskog budžeta obezbeđen 1,1 milion maraka, podneta su 222 zahteva, potvrđeno je u Odelenju za privredu grada Banjaluka.

Prema podacima odelenja, komisija će narednih dana obraditi pristigle zahteve, bodovati ih i predložiti listu onih koji ispunjavaju uslove javnog poziva.

Za podsticaje namenjene povećanju produktivnosti i konkurentnosti konkurisao je 151 privredni subjekt.

Od 151 privrednog subjekta, njih 144 iz kategorije malih i srednjih preduzeća žele podsticaj za sufinansiranje nabavke osnovnih sredstava, dok su sedam zahteva dostavile srednje stručne škole za sufinansiranje nabavke opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu.

Grad Banjaluka je za opremanje kabineta škola izdvojio 200.000 konvertibilnih maraka, što je duplo više u odnosu na lane.

PROČITAJTE JOŠ - Poslovna zona Ramići-Banja Luka „otvara vrata“ za investitore

Ova mera je, kako navode u Odelenju za privredu, osmišljena u saradnji sa više domaćih kompanija i usmerena je na "proizvodnju" nedostajućih deficitarnih zanimanja na tržištu rada.

Za podsticaje namenjene samozapošljavanju prijavio se 71 nezaposleni Banjalučanin.

Podsticaje je tokom prošle godine, u ukupnoj vrednosti od milion maraka, koristilo 49 privrednika, 46 nezaposlenih građana, te šest srednjih škola.

Ovogodišnji javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja bio je otvoren od 14. juna do 15. jula, a na poziv su se mogli prijaviti privrednici, nezaposleni i srednje stručne škole.