Modriča, 21.07.2019. – Deseti međunarodni sajam ruralne privrede – „Tarevci 2019“ održan je proteklog vikenda u bošnjačkom povratničkom selu Tarevci kod Modriče. Na sajmu je učestvovalo 65 izlagača iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH. Na sajmu su izloženi proizvodi od voća i povrća, meda i pčelarski proizvodi, korparski proizvodi, rukotvorine, suveniri, stara jela i pića a prednjačila je domaća rakija šljiva. Sajam je trajao tri dana i okupio je veliki broj stručnjaka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, izlagača ali i posetilaca.

Među 65 izlagača bila je modrička poljoprivredna zadruga „Eko – plod“ koja se bavi otkupom i preradom domaćeg voća i povrća.

- Ponudili smo proizvode od voća i povrća, džemove, marmelade, prirodno ceđene sokove. Imamo široku ponudu i sve je zdrava hrana. Mislim da naši proizvodi imaju svoju budućnost jer su ekološki čisti bez bilo kakve hemije. – rekla je na štandu Tatjana Stevanović direktorka zadruge. Džemal Ahmetspahić stigao je iz Kladnja i imao je posebno interesantan štand.

- Izložio sam proizvode koje izrađujem od drveta kao što su stare vodenice, stare bosanske kuće, bunari. Pokušavam da sačuvam našu staru arhitekturu od zaborava. Da se prisetimo kako je nekada bilo. To današnja omladina ne zna, kakve smo lepote imali u prošlosti. Ovi predmeti su pravi suveniri i iziskuje dosta vremena za izradu pa kad nešto prodam duša mi je puna. - naglasio je Ahmetspahić.

Sajamski štnadovi u centru Tarevaca

U Tarevce su po drugi put stigle žene iz Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma“ iz Sremske Mitrovice(Srbija) sa ukrasnim proizvodima od pustovane vune.

- Ovo su proizvodi od pustovane vune i sve radimo tom starom tehnikom. Prvo očešljamo vunu, zatim je operemo sa toplom vodom i sapunom. To se zove pustovanje. Radimo valjanjem razne ukrasne predmete, zatim sedalice, torbe. Ovde smo došle da širimo prijateljstvo. - istakla je Vesna Vladisavljević iz Mitrovica.

Štand Eko ploda iz Modirče

Sajam u Tarevcima nakon deset godima poprimio je pravi međunarodni karakter rekao je Miroslav Bojić, pomoćnik ministra poljoprivrede , vodoprivrede i šumarstva RS i dodao:

- Ove godine izdvojili smo 71 milion maraka podrške agraru u RS. I ovakve sajmove i manifestacije podržavamo. Autohtonosot ovog sajma gdje se prestavlja seoska privrede i poljoprivreda pokazuje da nam je budućnost u razvoju sela i ostanku u njemu.- poručio je je Bojić.Sa Bojićem se složio i Nikola Savić, zamenik načelnika opštine Modriča.

Pročitajte još: Od starih jela do rakije šljivovice!


- Tarevici su lokalna zajednica koja je uspešno zapošljava svoje meštane, a ovo je jedan od načina kako se organizuje rad male porodične firme i kako da se mladi ljudi mogu zadržati na ovim prostorima. – zaključio je Savić.

Štand žena iz Mitrovice

Organizator sajma bila je Opšta poljoprivredna zadruga „Tarevci“ i ova sajamska manifestacija prevazišla je lokalne okvire sa ponosom je rekao Nahdet Sulejmen, domaćin sajma.

Pokrovitelji privredno–turističke manifestacije u Tarevcima bili su opština Modriča i sajam je deo vizije ruralnog razvoja ovog kraja kao modela održivosti povratka predratnih stanovnika na ove prostore. Podržali su ga Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, kao i institucije vlasti Federacije BiH i Tuzlanskog kantona.