PROFESOR doktor Dražan Erić pre nešto više od godinu i po dana Bolnicu u Foči zamenio je najvećom privatnom klinikom u Kataru.


Ovaj specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije nizom uspešno obavljenih složenih operacija u svojoj dosadašnjoj karijeri skrenuo je pažnju u svetu medicine, a krajem jula postao je i počasni profesor hirurgije na Univerzitetu Radžif Gandi u Indiji.


To prizanje velika je čast ne samo za njega već i za Republiku Srpsku i Medicinski fakultet u Foči. U Indiji je dočekan od strane eminentnih stručnjaka, kojima će upravo on ubuduće prenositi svoje znanje.


- Najbitnija stvar je da imate idealne uslove, da radite bez improvizacije što je na našim prostorima uvek tu. U Kataru to ne postoji. Imate sve moguće uslove, dobar zdravstveni sistem, peti u svetu, koji vam omogućava da se iskažete i napravite sve zahvate. To je ogromno iskustvo - kaže Erić.


Pročitajte još: Doktorka Snežana najbolja u Evropi


Inače, profesor dr Dražan Erić Medicinski fakultet u Foči završio je kao student generacije 2003. godine, a pre nekoliko godina skrenuo je pažnju šire javnosti uspešnom replantacijom šake u Bolnici u Foči kod 23-godišnjeg mladića kojem je pola šake odsekao cirkular. Upravo taj poduhvat bio je, praktično, odskočna daska u njegovoj karijeri jer se radi o operaciji koja se ne primenjuje preterano često ni u mnogo razvijenim medicnisnik ustanovama. Dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti medicine, a proglašan je i za ličnost godine iz oblasti nauke u BiH za 2016. godinu.


AMBICIJE

SA doktorom Erićem u Kataru su njegova supruga i dve ćerke. Dražan kaže da se radi o zemlji koja mnogo ulaže u čitav sistem, da je Doha trenutno veliko gradilište jer do 2020. žele da otvore metro, a do 2022. godine izgrade osam stadiona za Svetsko prvenstvo u fudbalu.