Vlada Republike Srpske podržaće razvojne i infrastrukturne projekte u opštinama Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar sa 500.000 KM, odlučeno je na sastanku srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika Srpske sa načelnicima ovih opština u Federaciji BiH.

Pročitajte još: Bošnjaci "gurnuli" BiH u blokadu

Osim što će materijalno pomoći, institucije RS će zaštititi Srbe u FBiH i njihova prava. Na sastanku je zaključeno da je potrebno pristupiti hitnoj izmeni ustava kantona i da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba u tim kantonima. Konstatovano je da je položaj Srba u ovim opštinama težak i u mnogim segmentima diskriminišući, te da je teška situacija uslovljena činjenicom da je na prostoru FBiH po popisu iz 1991. godine bilo 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,6 odsto od predratnog broja srpskog stanovništva, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Pročitajte još:Dodik: Mešanje ambasadora znak da BiH nije suverena


Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošljavanja, a srpski jezik se mora uvrstiti u nastavne planove škola u FBiH, tamo gde to nije omogućeno, kao što je opština Glamoč.

Dodik je naglasio da Srbe u FBiH, u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast, ignorišu kantonalne i federalne vlasti.

PROTESTI Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici Vlade Srpske pružili su nam moralnu, finansijsku i svaku drugu podršku za naše aktivnosti. Ako se ostane pri nameri da se migranti smeste u Medenom Polju, krenućemo i sa drugim represivnim merama i protestima prema takvoj odluci i bićemo složni, poručio je Prošić.

Dodik smatra i da je najava Kantonalnog odbora HDZ BiH Livno o obeležavanju 24 godine od navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, nepotrebna provokacija usmerena protiv Srba i njihovog života na tom prostoru.

- Protiv smo bilo kakvog okupljanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-bezbednosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata - naglasio je Dodik.

Zajedno je doneta odluka da će, ukoliko do toga dođe, Srbi iz tih opština organizovati okupljanje u znak protesta i onemogućavanja održavanja tog događaja.

Dodik je rekao i da Republika Srpska ne prihvata da se na prostoru opštine Bosanski Petrovac, u mestima koja pripadaju Srbima, prave bilo kakvi centri gde će boraviti migranti i još jednom je pozvao Srbe, ministre u tehničkom mandatu Saveta ministara, da ne glasaju za otvaranje takvog centra u Medenom Polju, u opštini Bosanski Petrovac.

AKADEMIJA Iz Vlade RS je najavljeno da će Republika Srpska svečanom naučno-istorijskom i kulturno-umetničkom akademijom obeležiti Dan sećanja na stradanje Srba na tom području. Događaj je planiran za 13. septembar.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, kaže za "Novosti" da su Srbi iz Federacije BiH dobili i materijalnu i moralnu podršku Republike Srpske i da je napravljen plan kako da se zaštite Srbi.

- Planove i mere nećemo otkrivati zasada. Dobili smo bezuslovnu podršku i srpskog člana Predsedništva. Sve će biti kako treba i srpski narod u FBiH može mirno spavati. Prava oko 18.000 Srba sa područja četiri opštine u Federaciji BiH biće zaštićena. Iako smo najavili blokade puteva zasada ćemo ih staviti ad akta dok ne vidimo koje će rezultate dati pregovori na ove teme. Imamo podršku institucija Republike Srpske i predsednika Dodika i očekujemo pozitivan ishod razgovora po Srbe u Federaciji - kaže Radanović.

S druge strane, načelnik Opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić rekao je da je ova lokalna zajednica već donela rezoluciju koja se protivi izgradnji migracionog centra u Medenom Polju na području ove opštine, te traže saveznike u rešavanju ovog pitanja.