STANOVNICI naselja u južnom delu Mostara, mirnim protestom u naselju Kosor kod Blagaja, poručili su federalnim vlastima i čelnicima "Autocesta FBiH" da ni po koju cenu neće dozvoliti buduću gradnju trase na Koridoru 5c, planiranu da prođe kroz taj deo Mostara. Ugroženi su plodno tlo, više desetina objekata i stanovnici, među kojima su najbrojniji Srbi povratnici.

PROČITAJTE JOŠ - Gacko zatrpano smećem

Ljubica Adžović vratila se u naselje Malo Polje pre 21 godinu i obnovila sa mužem svoje domaćinstvo. Planirana trasa auto-puta ide direktno kroz njenu zemlju, od koje živi.

- Obnovili smo kuću, a sada hoće ponovo da nam je sruše. Mi to ne možemo prihvatiti. Živimo od poljoprivrede, niko ne radi, mučimo se, ali nismo gladni, a da nam nije toga bili bismo gladni i žedni - istakla je Adžovićeva.

I Slavko Berberović godinama obnavlja svoje domaćinstvo u naselju Ortiješ, takođe mu je poljoprivreda jedini izvor prihoda, a ogorčen je i na politiku i na međunarodnu zajednicu.

- Ko je kriv za ovaj auto-put - politika i međunarodna zajednica. Upravo ta međunarodna zajednica rekla je nakon rata da se vraća svako na svoje ognjište. Evo, mi smo se vratili, sve obnovili iz početka, a sada nam to ruše. Teraju nas odavde - naglasio je Berberović.

MENjANA DVA PUTA TRASA auto-puta kroz južna mostarska naselja prvobitno je bila planirana preko brda iznad grada, ali je poslednjih nekoliko godina dva puta menjana i sada je ucrtana kroz najplodnije zemljište na jugu Mostara, i to najvećim delom preko srpske zemlje.

Nura Štajn iz naselja Kosor kaža da će "živim zidom" braniti svoju zemlju.

- Postojala su druga rešenja, ali je neko uradio ovakav projekat bez naše saglasnosti, kako bi stavio novac u svoj džep. Oštećeni smo za penzije, sada smo oštećeni i sa zemljom, a što je najgore hoće da naruše i međuljudske odnose. Ja ću biti prva u "živom zidu" i ovde niko neće sa mašinom proći preko moje zemlje - rekla je Nura Štajn.

Podršku meštanima dali su i stručnjaci građevinske struke, deo političara iz Mostara, kao i stanovnici tog grada. Svi oni smatraju da bi trasa kroz taj deo bila demografska i ekološka katastrofa.

Maja Popovac, profesor Građevinskog fakulteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, smatra da je projekat paušalno urađen i da su prekrešene brojne zakonske procedure.

Poslanik DF u Parlamentu FBiH Ahmed Džubur kaže da su građani došli da dignu glas na flagrantno kršenje zakonskih normi čiji rezultat će biti egzodus stanovništva koje tu živi decenijama.

- Ovo je inkubator budućih karcinoma, a pre svega egzodus srpskog stanovništva sa ovog područja, koje predstvalja najfinije vezivno tkivo multietične BiH - rekao je Džubur.