Pripadnici MUP Republike Srpske uhapsili su na području Kozarske Dubice dve osobe u akciji kodnog naziva "Pandora četiri", a koja je realizovana u okviru međunarodne kriminalističke istrage. Kako "Novosti" saznaju, u akciji su uhapšeni Željko S. (54) i njegov sin Ilija (23), obojica iz Kozarske Dubice.

PROČITAJTE JOŠ - Republika Srpska osniva centar za kontrolu afričke kuge svinja

Akcija je usmerena na otkrivanje nelegalne trgovine kulturnim dobrima.

- Policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor realizovali su, u saradnji sa Interpolom akciju na području Kozarske Dubice usmerenu na otkrivanje i dokazivanje krivičnih dela iz oblasti zaštite neovlašćene trgovine kulturnim dobrima putem interneta, izjavila je načelnik Odeljenja za informisanje MUP RS Mirna Miljanović.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela nedozvoljena trgovina, prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja i krivično delo iznošenje u inostranstvo predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja ili prirodnih retkosti.

Tokom pretresa su pronađeni predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih dela.

Među njima je veći broj metalnih predmeta sa arheološkom, kulturnom ili istorijskom vrednošću, razne strelice, vrhovi koplja, sekire, mali kipovi i razne figure, kovani novac iz davnog perioda i slične stvari, kao i detektor metala. Nađena je i dokumentacija koja se odnosi na prodaju i isporučivanje navedenih predmeta u inostranstvo putem pošte.

DETEKTOR METALA

Osumnjičeni se terete da su upotrebom metal-detektora pronalazili i iskopavali kulturna dobra, nakon čega su ih prodavali u inostranstvo putem „ibeja“ i „Oliksa“.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS je saopšteno da će nastaviti rad kroz razmenu informacija sa Interpolom s ciljem identifikacije oštećenih i počinilaca, a u saradnji sa Muzejom Republike Srpske.