REPUBLIČKI javni tužilac Dragica Glušac zatražila je kaznu dugotrajnog zatvora za Sašu Vidovića iz Bijeljine i Aleksandra Bulatovića iz Banjaluke, optuženima za ubistvo Miroslava Lazarevića u Istočnom Novom Sarajevu.

Gluščeva je u završnoj reči u Okružnom sudu u Banjaluci navela da je tokom ponovljenog postupka u potpunosti dokazana krivica, te da su optuženi detaljno isplanirali likvidaciju Lazarevića.

- Nabavili su oružje, ukrali vozilo "BMV iks 5" koje su nakon zločina zapalili u Sarajevu da prikriju tragove - rekla je Dragica Glušac, tražeći da se optuženima produži pritvor u kom se nalaze skoro već tri godine.

Milan Petković, Bulatovićev branilac, smatra da tužilaštvo ničim nije dokazalo krivicu njegovog klijenta i predložio je sudskom veću da izrekne oslobađuju presudu.

Pročitajte još - Osumnjičeni za ubistvo Miroslava Lazarevića negirali krivicu

- Istraga je bila površna, a pojedini dokazi nezakoniti. Ništa ne upućuje na to da je moj branjenik počinio krivična dela za koja ga terete - rekao je Petković.

Pojasnio je da ne postoje očevici ubistva, ni paljenja vozila, ni nabavke oružja.

- U vozilu koje je, kako tvrdi tužilaštvo korišćeno u zločinu, nađeni su jakna i peškir za koji ne znamo čiji su. To ukazuje na postojanje neke druge osobe - istakao je Petković.

SUD DA ODLUČI O KRIVICI STJEPAN Braco Lazarević, otac ubijenog Miroslava, takođe se obratio sudskog veću Okružnog suda. - Sud treba da osudi optužene ako su krivi, a ako nisu da ih oslobodi i pusti - kratko je rekao Lazarević.

On tvrdi da tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz koji upućuje da je Bulatović imao nameru da ubije Lazarevića, kao ni da se o tome dogovarao sa prvooptuženim Vidovićem.

U kratkom izlaganju optuženi Bulatović je rekao da mu je žao što je Lazarević ubijen i ponovio je da on s tim zločinom nema nikakve veze.

- Ničim nisam doprineo njegovoj smrti. Već tri godine sam zatočenik optužnice - istakao je Bulatović, navodeći da je bio u dobrim odnosima sa ubijenim.

Branioci Saše Vidovića u ponedeljak nisu izvodili svoje završne reči i to će učiniti na narednom ročištu.

Optužnicom Vidović i Bulatović se terete da su 16. oktobra 2016. godine ubili Lazarevića dok se "golfom 7" vozio kroz Beogradsku ulicu. Presreli su ga terencem "BMV iks 5", ukradenim u Mostaru, i prema njemu ispalili 24 hica iz automatske puške. Pogođen je sa pet metaka, a koban je bio hitac u koleno. Nakon zločina ubice su pobegle prema Sarajevu gde su zapalile BMV i u njemu automatsku pušku sa dva okvira s mecima koji su izgoreli. Peške su nastavili da beže, ali su ih primetili građani koji su to dojavili policiji i obojica su uhapšena na osnovu opisa.

Pročitajte još - Ubicama Miroslava Lazarevića 39 godina

Obojici se ponovo sudi budući da je Vrhovni sud RS ukinuo prvostepenu presudu, kojom je Vidović osuđen na 20, a Bulatović na 19 godina zatvora i postupak vratio banjalučkom Okružnom sudu.