Odborničke rasprave u Skupštini grada Banjaluka danas je zamenila dečja graja i bezbroj kreativnih ideja malih ekologa iz Kozarske Dubice, koji su u sklopu nagradnog izleta posetili i najveći grad Srpske jer su osvojili prvo mesto na konkursu “Otpadom ukrasi, planetu spasi 4”.

Prvo mesto su osvojili mali kreativci koji su od recikliranog matrijala napravili “HobOTPADnicu” i “Srećne labudove”. Danijela Trkulja, učiteljica IV1 OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Kozarske Dubice objasnila je kako su došli do pobedničke ideje.

„Pričajući sa decom uočili smo da je na našoj planeti najviše plastičnog otpada koji se godinama taloži, videli smo koliko on šteti i uništava i biljni, a naročito životinjski svet. Deca su sa zaprepašćenjem gledala slike kornjača, riba zarobljenih u plastične kese i flaše. Razmišljali smo koju bismo životinju mogli napraviti, a da pritom iskoristimo mnogo flaša. Tako smo i došli na ideju da napravimo hobotnicu, koja je sastavljena od 35 flaša, pa smo je i nazvali „HobOTPADnica“, rekla je Trkulja.

Svoje iskustvo podelila je i učiteljica IV2 Slađana Kos Ivković koja je sa svojim učenicima napravila Srećne labudove.

Pročitajte još - POSETA MINISTARSKE GOLIĆ FLAMANSKOJ REGIJI: Kako rešiti gudronski otpad iz rafinerija u RS

„Na ideju da to budu dva srećna labuda u čistom jezeru, došli smo na osnovu razgovora o svim nevinim bićima koja stradaju zbog nesavesnog odlaganja otpada, te smo zamislili jedno čisto jezero sa dva srećna labuda koja spokojno plove u njemu. Prvo smo sakupljali flaše, svako od učenika je donio koliko je imao, a nakon toga smo krenuli, zajedničkim snagama, da napravimo što lepši rad. Zaista smo uživali dok smo ga stvarali“ rekla je Ivković.Nagradni izlet za školarce iz Kozarske Dubice, u sklopu kojeg su osnovci posetili Gradski parlament, organizovao je Fakultet za ekologiju Nezavisnog univerziteta u Banjaluci i Udruženje Ekosfera uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine. Prema rečima prof. dr Slobodanka Pavlović oba rada su ispunila sve tražene kriterijume za prvu kategoriju konkursa i svojom originalnošću i kvalitetom zaslužili da se nađu na prvom mestu.

„Akcija „Otpadom ukrasi, Planetu spasi!”, ima za cilj da kroz stvaralaštvo, zabavu, sport i druženje kod dece svih uzrasta razvija odnos prema ekološkim temama, zdravlju i čistoći.


Edukativni program akcije se pored konkursa bazira na nizu akcija koje su odabrane tako da razvijaju takmičarski duh, kreativnu stranu pojedinaca i kolektiva, a sve usmjereno ka ekološki i društveno prihvatljivom ponašanju“ rekla je Pavlović.

Male velike goste, interesovalo je kako funkcioniše i izgleda gradski parlament, a u svom obilasku posetili su i kabinet Predsednika Skupštine, gde ih je ugostio Zoran Talić.“Meni je danas čast i zadovoljstvo da ugostim ove predivne male ljude. Važno je da se mlađe generacije uključe u ekologiju i da od malih nogu razvijaju svest o sredini u kojoj žive. Pohvalio bih i rad učiteljica koje kroz jedno predivno druženje uče osnovce kako treba da se odnose prema prirodi, svome gradu i svojoj državi. Zadovoljstvo je slušati sve ove predivne ideje i vrata Banjalučke skupštine će im uvek biti otvorena” rekao je Talić.