U NOVOM Gradu održana je centralna manifestacija povodom dvadeset i četvrte godišnjice odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, potpomognute NATO bombardovanjem. Odlučnost naroda i pripadnika Vojske RS da odbrane svoja ognjišta doprinela je porazu elitnih hrvatskih jedinica na reci Uni, gde su pre 24 godine postavljeni temelji Republike Srpske.

Odbrana zapadnokrajiških opština Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice bila je, kako kažu borci, bitka nad bitkama, presudna za opstanak srpskog naroda i očuvanje pravoslavlja na ovim prostorima, ali i presudna za stvaranje Republike Srpske.

U agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. na području ove tri opštine, ubijena su 54 civila i 50 pripadnika Vojske RS. Ove opštine pretrpele su i velika ratna razaranja. Materijalna šteta, koja do danas nije naplaćena, procenjuje se na više od 173 miliona KM.

Pročitajte još - SEĆANjE NA ŽRTVE HRVATSKE AGRESIJE: Narod branio Srpsku

Obeležavanju su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović i delegacija NS RS. Program obeležavanja počeo je pomenom i polaganjem venaca kod Spomen-obeležja civilnim žrtvama rata u naselju.

Drago Bundalo izjavio je da je tokom hrvatske agresije na Kostajnicu palo oko 6.000 granata i da je pričinjena ogromna materijalna šteta.

- Šteta je procenjena na 40 miliona KM, ali i pored tako velikih razaranja uspeli smo da se oporavimo i danas, u miru, nastavljamo da gradimo i razvijamo našu opštinu - istakao je Bundalo.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je 18. septembar 1995. godine veoma značajan datum za Kozarsku Dubicu i RS, jer je to poslednja pobeda Vojske RS nad mnogo jačim i brojnijim neprijateljem.

Pročitajte još - POSLEDICE NATO BOMBARDOVANjA: Više od 400 Bratunčana preminulo od karcinoma

- Naša linija od oko 60 kilometara bila je pokrivena uglavnom starijim ljudima, jer se naša brigada nalazila na odbrani koridora koji je bio žila kucavica Republike Srpske - izjavio je Reljić.

- Da se stanovništvo tada povuklo, sa njim bi se povukla i vojska, kao što je to bio slučaj u Republici Srpskoj Krajini i verovatno mi danas ne bismo bili ovde, nego proterani, a mapa Srpske sigurno bi bila mnogo drugačija -naglasio je Reljić.