BANjALUČKOJ policiji u poslednje vreme prijavljeno je više pokušaja prevare kroz lažne nagradne igre na internetu zbog čega upozoravaju građane da ne nasedaju na to i da neproverenim licima ne šalju svoje lične podatke.

Pročitajte još: UHAPŠENI PREVARANTI: Ukrali milione razrađenom “šemom” na Fejsbuku

Portparol PU Banjaluka Marija Markanović kaže da je uočena pojava da se građani najčešće dovode u zabludu preko "Fejsbukovog" mesindžera.

- Preko te aplikacije građani su dobijali poruku da su izvučeni kao dobitnici nagrade, odnosno "kapriolo" bicikla. Da bi preuzeli nagradu neophodno je da pošalju fotografije prednje i zadnje strane lične karte, čime su dovodeni u zabludu - kaže Markanovićeva.

Pročitajte još: Hrvatsku preplavile lažne nagradne igre i mejlovi

Pojašnjava da je u ranijem periodu PU Banjaluka registrovala i slučajeva u kojima su građani, preko društvenih mreža, dobijali ponude za učešće u nagradnim igrama koje navodno organizuju marketi, banje ili druga pravna lica koja se bave uslužnom delatnošću. Nakon što su obavešteni da su dobili vaučer u određenom novčanom iznosu ili drugu vrstu nagrade, građani su dostavljali lične podatke, a obećanu nagradu nikada nisu dobili.

- Upozoravamo građane da svoje lične podatke ne dostavljaju neproverenim licima, koja se javljaju na društvenim mrežama i nude nagrade, jer se podaci mogu zloupotrebljavati i da prethodno informacije o eventualnim nagradama i nagradnim igrama provere na zvaničnim internet stranicama priređivača nagradne igre - kaže Markanovićeva.

NEMA ŠTETE

U PU Banjaluka saznajemo da su im u utorak ujutro prijavljena dva pokušaja prevare. Međutim, zasad nema saznanja da su lični podaci građana zloupotrebljeni na bilo koji način, i da im je pričinjena bilo kakva šteta.