GRADSKA uprava Gradiška i Zavičajni muzej inicirali su izgradnju trga u čast najpoznatije Gradiške porodice Čubrilović koja je obeležila prošli vek, posebno braća Veljko i Vaso.

Tako će Gradiška opet biti prepoznatljiva po svojim trgovima, kao što je to bilo u periodu između dva svetska rata. U tom vremenu ovaj grad imao je pet trgova, i nosio je epitet "Mali Beograd". Danas u Gradišci nema nijedan trg, pa je Gradska uprava odlučila da u okviru "Smart siti studije urbane mobilnosti" pokrene konkretne poteze.

Radovi su počeli na prostoru između Kulturnog centra, pošte i zgrade republičkih institucija. Gradonačelnik Zoran Adžić kaže da će radovi biti okončani za dva meseca, a da je vrednost investicije 160.000 maraka.

Pročitajte još - Austrija progonila porodice atentatora

- U saradnji sa stručnjacima Tehničkog fakulteta iz Novog Sada pokrenuli smo Studiju razvoja saobraćajne mobilnosti "Smart siti". Time predviđamo izradu savremenih kružnih tokova, biciklističkih staza, parking prostora, saobraćajnica, trotoara i zelenih površina. Idemo korak po korak, a ovo je prvi korak - istakao je Adžić.

Prema njegovim rečima, već su izrađeni projekti za izgradnju osam kružnih tokova. Na proleće će otpočeti i rekonstrukcija Trga jevrejskih stradanja, koji se nalazi na prostoru kod katoličke crkve.

- Aplicirali smo kod Vlade Republike Hrvatske i Banjalučke biskupije i dobili smo zeleno svetlo. Na proleće će otpočeti rekonstrukcija trga ispred katoličke crkve - rekao je Adžić.

Pročitajte još - ODLAZAK VLADA STRUGARA: Poslednji iz plejade velikana

U Gradskoj upravi smatraju da će Gradiška za nekoliko godina postati moderan srednjoevropski grad, karakterističan po savremenim arhitektonskim rešenjima.

ISTAKNUTI GRADIŠTANI

U NEPOSREDNOJ blizini mesta gde niče Trg porodice Čubrilović, nekada je bila kuća te istorijski veoma značajne porodice. Veljko Čubrilović bio je pripadnik "Mlade Bosne" i desna ruka Gavrila Principa. Uz njega je bio i maloletni Vaso, koji je odležao 16 godina robije. Vaso je kasnije doktorirao istoriju i postao akademik. Branku je zbog veleizdajničkog procesa presuđeno 12 godina, a veoma aktivne su bile i njihove sestre Staka, Lepa i Vida.