SVE javne površine u Republici Srpskoj uskoro će biti pokrivene video-kamerama, koje će 24 sata dnevno snimati dešavanja na najprometnijim lokacijama što će, kako se očekuje, poboljšati bezbednost građana i olakšati borbu protiv kriminala.

U okviru projekta "Bezbedniji grad" koji je MUP RS pokrenuo u saradnji sa 36 opština i gradova video-nadzor je dosad uspostavljen u 23 lokalne zajednice. Njima će se pridružiti Banjaluka, i još 12 gradova i opština, gde je realizacija projekta u toku.

- Projekat podrazumeva uspostavljanje video-nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, a sve u cilju preventivne zaštite građana i njihove imovine, ali i borbe protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbednosti, javnog reda i mira - kaže portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Pročitajte još - "Veliki brat" u školama: Kamere i u učionicama?!

Ona pojašnjava da sistem video-nadzora koriste sve policije u Evropi i svetu, kao sredstvo za brže i efikasnije otkrivanje počinilaca krivičnih dela, prekršaja u saobraćaju ili narušavanju javnog reda i mira.

- Svi snimci se čuvaju u MUP RS i samo naši službenici imaju pravo pregleda snimaka, kao i izuzimanje istih, a prava pristupa su definisana dokumentom "Politika video-nadzora" - kaže Miljanovićeva.

Napominje da se prilikom podešavanja kamera striktno vodi računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka prema kojem je MUP RS dužan da zaštiti privatnost građana.

- To znači da se snimaju samo javne površine, zašta MUP ima zakonska ovlašćenja. Kamere se usmeravau tako da ne snimaju i ne narušavaju privatan prostor građana - pojašnjava Miljanovićeva.

Mirna Miljanović

Samo u Banjaluci planirano je postavljanje 342 kamere na 110 lokacija. Ceo posao je još u početnoj fazi i kako je potvrđeno "Novostima" dosad je urađeno oko pet odsto planiranog posla, jer se sve finansira kroz više lotova.

- Što se tiče Banjaluke, prve kamere biće postavljene na Trgu Krajine i u naselju Borik. Grad će finansirati izgradnju stubova, panela i drugih objekata neophodnih za postavljanje kamera, kao i uslugu prenosa podataka od kamera do centra u MUP RS - navode u Gradu Banjaluka, dodajući da je MUP RS zadužen za izbor i instalaciju opreme.

Prema tenderskoj dokumentaciji kamere će, između ostalog, imati senzor sa progresivnim skeniranjem, infracrveni filter za snimanje dan/noć, digitalni zum, detekciju pokreta. Neke od njih trebalo bi da imaju praćenje pokretnih objekata, uz detekciju lica, i prepoznavanje registarskih oznaka pri brzini od 200 kilometara na sat.

Dragan Lukač

BOLjA BEZBEDNOST

MINISTAR unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač smatra da će se, uz video-nadzor, lakše rešavati razni prekršaji i krivična dela.

- Gde god je sproveden, taj projekat se odlično pokazao. To će dobro doći za preventivno delovanje i kompletnu bezbednost. Sve će biti povezano u jedinstveni sistem u MUP gde će moći da kontrolišemo sva kretanja na javnim površinama, a u privatno vlasništvo nećemo zadirati - rekao je Lukač.