MEŠTANI bilećkih sela sa područja Vranjske, koji žive uz regionalni put Bileća - Ljubinje, okupili su se na protestu u selu Simijovi kako bi upozorili nadležne na sve veće probleme i ugroženost od ilegalnih migranata na tom području. Ovi problemi počeli su početkom ove godine, a povod za masovno okupljanje i upozorenje na ozbiljnu ugrožnost usledilo je nakon nesrećnog događaja u zaseoku Todorići, kada je Milorad Čomić ubio u kući koju čuva još uvek nepoznatog ilegalnog migranta.


Pročitajte još - STOP U BiH: Ilegalni migranti kod Bileće

Oni su i ranije upozoravali nadležne u opštini Bileća, pripadnike MUP-a Republike Srpske, Granične policije BiH, ali adekvatne reakcije nije bilo, a sada su im izneli određene zahteve.

- Jedini način da se ovo reši je da se migrantima obezbedi prevoz do Stoca, jer sve te grupe koje prolaze kroz ove prostore interesuje taj grad. Prve korake koje možemo preduzeti već smo preduzeli, pokrenuli smo masu, ali nisam siguran kako će se sve ovo rešiti - rekao je Radoš Radović iz Vranjske.

Pročitajte još - PRIZNAO DA JE UBIO MIGRANTA: Iz straha povukao obarač?!

Za manje od godinu dana opljačkano je skoro 20 kuća, uništavana je i paljena imovina, posebno prostorije mesnih zajednica, a najveći problem je život u strahu.

- Nisam ni sinoć spavao, jer su oko tri časa iza ponoći pokušali da obiju kuću. Imam samo kolac, sam sam, a u tri grupe je 37 migranata od 20 do 25 godina koji nose mobilne telefone, slikaju i naša bezbednost je u potpunosti narušena. Prosto su svuda, uđete u štalu oni su tamo, izađete u brdo oni su u klanu i pokazuju vam prstom da ćutite, upadaju u kuće otvaraju frižidere, neće da izađu iz kuće - istakao je Milenko Kešelj, meštanin sela Vranjska.

Meštani negoduju zbog azilanata Foto D. Curać

VANREDNA SKUPŠTINA

NAČELNIK opštine Miljan Aleksić priznaje da je ranije trebalo rešavati ovaj problem i najavio zakazivanje vanredne Skupštine opštine za četvrtak.

- Ovaj problem mora da se rešava hitno. Na vanrednu Skupštinu biće pozvani ministar MUP RS Dragan Lukač i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić - rekao je Aleksić.

PROVALjUJU U KUĆE

IZ Policijske stanice Bileća potvrđeno je da su meštani gotovo svakodnevno prijavljivali da migranti prolaze kroz seoska područja i da su provaljivali u napuštene kuće, i da su više puta izlazili na teren. Meštani su izričiti, ne pozivamo na linč, već pozivamo vlasti BiH da reše problem.