Neposredno nakon završetka rata u BiH 1996. godine, u Ugljeviku je, za potrebe ruskih vojnika koji su tu boravili u sklopu mirovne misije, izgrađena neobična, mala crkva posvećena Svetom Aleksandru Nevskom.

Drvena crkva veličine osam i po puta pet metara, sa sedam zvonika, privlači pažnju svojom lepotom i jednostavnošću, a smeštena je na desnoj obali reke Janje, nedaleko od Termoelektrane Ugljevik.

Hram je 12. decembra 1997. osveštao episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, uz prisustvo episkopa krasnogorskog Save iz Rusije. Ovo je jedinstvena crkva u BiH, koja je nekoliko godina bila pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve, a nakon odlaska ruskih mirovnih snaga na Kosovo 1999. godine, hram je ukazom ruskog patrijarha Alekseja Drugog pripao Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Ikonostas u crkvi je uradio nepoznati ruski vojnik, a pored crkve je 2012. izgrađen i Svetosavski dom.

- Dok su Rusi boravili u Ugljeviku, u crkvi je služilo nekoliko ruskih sveštenika - priča jerej Srđan Vasiljević, koji trenutno službuje u ovom hramu.

Pročitajte još - Obnovljena crkva Svetog Aleksandra Nevskog

- Tokom 2012. smo započeli gradnju Svetosavskog doma, ali je želja pravoslavnih vernika ovog kraja da se, uz blagoslov vladike Fotija, u nedovršenom objektu izgradi duhovno-kulturni centar Srpsko-ruskog prijateljstva. Zdušno se radi na realizaciji tog projekta, a u planu je izgradnja novog zvonika i kupole na hramu u ruskom stilu.

U obnovi svetinje, jedinstvene na ovom prostoru, pomažu Rudnik i Termoelektrana Ugljevik, Opština i parohijani Gornjozabrđske eparhije, a verujemo, kada hram bude završen, da će biti dostojan upoređivanja s predivnim hramovima širom ruske pravoslavne zajednice, kaže jerej Srđan.

Kada se završe svi radovi, ova crkvica bi trebalo da postane manastir u vidu skita, gde bi boravio jedan monah.

Ova svetinja će biti i trajni podsetnik na neko vreme koje je iza nas, ali i utočište za hodočasnike koji požele da se duhovno okrepe u majevičkim lepotama.

ČAST I PONOS

Velika je čast i radost što je naš bratski, ruski narod izgradio ovakvu svetinju baš na našem prostoru. Hram Svetog Aleksandra Nevskog puni srca i dušu naših vernika, i ponos je čitavog kraja - ističe Pero Mirković iz Crkvenog odbora Gornje Zabrđe, i dodaje da je hram još jedan dokaz vekovnih, neraskidivih veza, duhovnih, kulturnih i istorijskih, koje povezuju srpski i ruski narod.