Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je u Brodu da se rukovodstvo "Zarubežnjefta" izjasnilo da ova kompanija ostaje u Srpskoj i da će pokušati da unaprede poslovne aktivnosti s ciljem poboljšanja ekonomskih uslova.


On je naglasio da raduje činjenica da će biti nastavljena saradnja Vlade Srpske i "Zarubežnjefta", a posebno da je puštena u rad nova kotlovnica u Rafineriji Brod.

On je istakao da će u trećem kvartalu naredne godine biti završeni radovi na rekonstrukciji postrojenja u Rafineriji nafte te da bi u funkciju trebalo da bude stavljen i produktovod kojim bi se Rafinerija nafte snabdijevala gasom.

- To će omogućiti njeno ekonomičnije poslovanje, poboljšanje kvaliteta proizvodnje te otklanjanje problema u poslovanju, rekao je Đokić.


On je izrazio uverenje da Rafinerija nafte u Brodu i kompanija "Zarubežnjeft" imaju jasne planove rada i razvoja što znači da će radnici ostati na poslu.


PROČITAJTE JOŠ: Rusima OMV pumpe u regionu?


Đokić je rekao da nije bilo otpuštanja radnika u Rafineriji, te da ih ima 743, a da je 59 uzelo plaćeno i neplaćeno odsustvo.


Zamenik generalnog direktora "Zarubežnjefta" Igor Šćelkunov naglasio je da se radi na razvoju Rafinerije nafte i da se "Zarubežnjeft" neće povući iz Srpske.

- Cilj nam je da ponovo pokrenemo Rafineriju nafte i da njen rad bude što efikasniji. Želimo smanjiti postojeće troškove, a to će biti rešeno gasifikacijom koja je predviđena, rekao je on.


Foto: Rafinerija u Brodu


Šćelkunov je ocenio da radnici imaju posao i da im se redovno izmiruju sve obaveze.


- Sve kompanije žele da imaju manje zaposlenih sa više kvalifikacija. To znači da bi imali i više plate, a mi želimo da povećamo fond za stimulaciju naših radnika, kaže Šćelkunov i dodaje da radnici u Rafineriji Brod trenutno demontiraju stara postrojenja koja nisu u pogonu i po 30 godine.

On je naveo da je predstavnicima Vlade Srpske prezentovano da četiri aktiva "Zarubežnjefta" u Srpskoj rade u istom režimu.

-”Nestropetrol” radi u istom režimu, a planiramo izgradnju novih i obnovu postojećih benzinskih stanica. Rafinerija ulja Modriča takođe posluje uobičajeno, ali nam je cilj da proširimo tržište i imamo veći kapacitet prerade ulja, rekao je on i naveo da je kapacitet Rafinerije ulja 60.000 tona, a trenutno proizvodi 11.000 tona.