„Književnu i kultrunu baštinu treba oživeti manifestacijama, a „Višegradska staza“ je u svojoj petoj deceniji postala svojevrsni kulturni i duhovni simbol Višegrada, koja svake godine već tradicionalno privlači pažnju stručne i naučne javnosti, građana i mladih generacija“ rekla je pomoćnik ministra za kulturu RS Tanja Đaković na svečanoj akademiji kojom je zvanično otvorena 42-a po redu kulturna manifestacija „Višegradska staza“ posvećena nobelovcu Ivi Andriću.

Đakovićeva je poručila da je „Višegradska staza“ snažno utabana u koracima mnogih velikih savremenih stvaralaca i učesnika koji sve ove godine daju svoj doprinos da ova manifestacija bude jedna od najznačajnih u Republici Srpskoj.

Kao i svake godine, već decenijama unazad „Višegradska staza“ počinje besedom o Andriću koju je ovaj put govorio prof. Dr Milo Lompar.

„U srpskoj književnosti posebno mesto uvek su zauimali oni likovi koji su u jednom važnom segmentu svog postojanja odudarali od sveta. Takav je, na svoj način, bio Andrićev Ćorkan. Taj neobični i komični lik kada je iz Drine izvadio telo utopljenice Fate Avdagine celu noć ni na kakav podsticaj nije hteo reč da kaže o tom događaju. Bila je to za Andrića tako karakteristična igra svetla i tame, a on je tu igru pronalazio u različitim delovima ljudskih života“ poručio je Lompar u svojoj besedi o Andriću.

Lompar se u svojoj besedi osvrnuo na fenomen koji je Andrić izazvao u modernim vremenima i obuhvata iskustvo 20. veka koji je kako je istakao, paradoks ili neuobičajenost svetosti u svetu koji se pojavljuje pred ljudskim očima, a sve se to najbolje oslikava upravo u Ćorkanu.

Na svečanoj akademiji prisutnima se obrattio i Srđan Mijalković predsttavnik SPKD „Prosvjeta“ iz Beča ističući da bez obzira koliko je Ivo Andrić svetski pisac on je pre svega naš i mi ga najbolje razumemo.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je da ovom manifestacijom savke godine iznova oživljavamo Andrića i njegovo neprolazno delo činećii time Višegrad prestonicom kulture.
Tradicionalno na otvaranju „Višegradske staze“ uručene su povelje „Đorđe Pejanović“ najboljim bibliotekarima i bibliotekama u RS.

Ove godine za najboljeg menadžera u bibliotekarstvu nagrađena je Violeta Radić iz Narodne bibliteke u Srebrenici dok je za najbolju biblioteku u RS proglašena Narodna biblioteka iz Gradiške.
U umetničkom delu programa nastupili su poznati srpski glumcii Vjera Mujović i Aleksandar Srećković koji su govorili odlomke iz Andrićevih dela.

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje cveća od strane višegradskih gimnazijalaca na Andrićeve spomenike kod mosta Mehmed paše Sokolovića i u Andrićgradu.

Ovogodišnja „Višegradska staza“ trajaće do 2. juna i obilovaće književnim i pesničkim večerima, promocijama knjiiga, predstavama i izložbama slika.