POŠTO skeneri lica i rožnjače, čipovanje zaposlenih poput kućnih ljubimaca i sve veći broj kamera, slučajno ili namerno uperenih ka nama, izgleda nisu dovoljni da stvore “orvelovsku” atmosferu prismotre, jedna kineska kompanija razvila je sistem “čitanja” krvnih sudova na dlanu.


Pročitajte još: Kako se zaštiti od prisluškivanja mobilnog telefona?


AirWave skener firme MELUX je, navodno, izuzetno efikasan sistem identifikacije koji je “milion puta precizniji” od sistema za prepoznavanje lica, koji se oslanjaju na 80 do 280 tačaka da utvrde ko je ko.

Inovatori iza njega tvrde da veštačka inteligencija može da obradi preko milion detalja na dlanu za ispod 0,3 sekunde, što ga čini skoro nemogućim za prevaru. Dovoljno je samo preći šakom preko senzora i rezultati odmah izlaze na ekran.


Pročitajte još: Snouden upozorava da je tehnički razvitak sveta postao opasnost: Ako niko ne razvije neke alternative, onda ću ih prokleto ja sam razviti


- AirWave tehnologija bazirana na veštačkoj inteligenciji može u da prepozna prostorne “mikro-karakteristike” od vena do kapilara jednostavnim mahanjem ruke što omogućava korisnicima da se ne zaustavljaju dok bivaju legitimisani – kaže osnivač i predsednik kompanije Ši Činglu i dodaje da je sklop krvnih sudova složeniji od putne mreže metrpola.

Iz MELUX-a kažu da su trenutni metodi bezgotovinskog plaćanja u Kini poput skenera lica, QR kodova i šifri prelak plen za hakere, a previše komplikovani za starije građane. Prepoznaju da je privatnost problem drugih sistema, ali smatraju da je njihov manje invazivan.

O ovoj tehnologiji se u Kini prvi put izveštavalo prošle godine, a sada se već koristi u nekoliko kafića i za servise lokalne samouprave u Guangdong provinciji, dok je u planu primena u metrou.

(chinadaily.com.cn)