Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas je u govoru u Evropskom komitetu regiona pozvao na "sprečavanje marša ka ''ne-Evropi'' čija su inspiracija glupi nacionalisti".

Pročitajte još: Britanci doživeli „transfer blama“ zbog plesa Tereze Mej (VIDEO)

"Moramo reći ''ne'' svim populističkim pokretima. Pravim razliku između evroskeptika, koji imaju svoje zahteve, u odnosu na ograničene populiste i glupe nacionaliste. Oni nisu ista stvar. Moramo da sprečimo ovaj marš ka ne-Evropi čija su inspiracija glupi populisti i ograničeni nacionalisti", poručio je Junker u govoru na otvaranju Evropske nedelje gradova i regiona.

Ansa prenosi da je Junker, izlazeći na binu, otplesao par koraka uz zvuke klavira i podseća da je slično učinila i britanska premijerka Tereza Mej prilikom dolaska na nedavni kongres njene Konzervativne partije, samo uz melodije pesme grupe "Aba".

Rojters navodi da je Junker ovim malim plesom, na koji se odlučio pošto uvodna muzika nije prestajala iako je on bio spreman za govor, izazvao smeh okupljenih, na koji je predsednik Evropske komisije uzvratio velikim osmehom.

Iako je Junkerov portparol kazao da improvizovani performans bivšeg premijera Luksemburga "nije bio usmeren protiv bilo koga" i dodao da predsednik Evropske komisije "gaji veliko poštovanje" prema Mejovoj, britanski mediji javili su da je ovaj ples delovao kao ruganje na njen račun.

Ona je prošle nedelje izašla na binu torijevske konferencije uz taktove "Abine" pesme "Densing kvin", što je bio geg na sopstveni račun pošto je tokom nedavne posete Južnoj Africi plesala sa decom školskog uzrasta. Na toj konferenciji Mejova je u govoru pozvala svoju podeljenu stranku da stane iza njenih napora usmerenih ka postizanju uređenog britanskog izlaska iz Evropske unije.

Rojters navodi da je pro-Bregzitovski "Dejli mejl" objavio da je delovalo da je Junker plesom "ismevao" Mejovu May, a sličnog mišljenja je i televizija ITV.