GRAĐANI Londona uzimaju toliko kokaina da su jegulje u Temzi postale hiperaktivne, rezultati su istraživanja sprovedenog na delu reke blizu zgrade Parlamenta.

Droga koja iz urina korisnika stiže do vodotokova ne bi trebalo da bude toliko koncentrisana jer postoje postrojenja za prečišćavanje kanalizacije ali se ispostavilo da uobičajene metode ne mogu da se izbore sa posledicama oštrog rasta narkomanije.


Pročitajte još: OČEŠALA SE O BROD KOD HAVAJA: Ronioci pronašli najveću ajkulu na svetu


Naučnici su takođe primetili i veće količine kofeina što doprinosi sve većom poremećajima u ekosistemu reke. Promene u ponašanju najupadljivije su kod jegulja, koje između aprila i oktobra migriraju uzvodno, pa je njihovo kretanje postalo sve haotičnije. Ova ugrožena vrsta i ovako mora da prebrodi velike prepreke na svom dugom putu i naučnici su zabrinuti kako će se ovaj trend odraziti na njihovu populaciju.

Efekat na kopnu je poguban. Prošle godine se u Ujedinjenom Kraljevstvu skoro učetvorostručio broj smrti od kokaina pa je na milion stanovnika zabeleženo 7,5 slučajeva sa fatalnim ishodom.


Pročitajte još: Popio celu kutiju vijagre i to ga obeležilo za ceo život


Ostrvljani su lideri u Evropi po konzumiranju ove droge, a za sve veću smrtnost stručnjaci, između ostalog, krive povećanu čistoću kokaina koji se može kupiti na ulici, kao i porast proizvodnje u Kolumbiji što je dovelo do pada cene.

(dailymail.co.uk)