JOŠ jedno jato mrtvih ptica pronađeno je u utorak na jugu SAD, u Luizijani, posle sličnog fenomena u susednoj saveznoj državi Arkanzasu, saopštile su lokalne vlasti.

- Oko 500 ptica je palo u mestu Point Kupe. Ne znamo zašto su uginule. Poslali smo uzorke u laboratoriju u Misuriju i čekamo rezultate - izjavila je Olivija Votkins, iz državne službe za ribolov i faunu Luizijane.

Stanovnici malog mesta u Arkanzasu, koji su uživali u vatrometu u novogodišnjoj noći, sa zaprepašćenjem su videli da još nešto pada sa neba - hiljade mrtvih ptica. U obližnjem mestu isplivale su mrtve ribe, a slično se dogodilo i na Istočnoj obali SAD, u Merilendu.

Mrtvi kosovi su padali na krovove kuća, na ulice i polja. Naučnici pokušavaju da otkriju uzrok neobične pojave, da li je za to kriva snažna oluja, vatromet ili nešto treće.

Uz sve to, oko 50 ptica pronađeno je mrtvo u Švedskoj. Veterinar Robert ter Horst saopštio je da uzrok smrti oko 50 čavki, pronađenih u sredu na ulici u gradu Falkopingu, za sada nije poznat, ali je naveo da je prethodne večeri u blizini ispaljivan vatromet.

On je rekao da hladno vreme, teškoće u pronalaženju hrane i mogući šok od vatrometa mogu da budu uzrok smrti ptica, što je dovelo da toga da one uginu od stresa, ili su ih pregazili automobili.