PEKING - Kineska policija uspela da je danas da likvidira dugogodišnjeg begunca osumnjičenog za ubistvo devetoro ljudi, javila je novinska agencija Sinhua.

Čou Kehua (42) proveo je osam godina u bekstvu pre nego što je ubijen u jugozapadnom gradu Čongking u poteri u kojoj su učestvovali brojni pripadnici kineske policije, prenela je agencija AFP.

Ubijen je u planinskom okrugu Šapingbi u predgrađu grada Čongking gde se pretpostavljalo da se krije.

Tom likvidacijom okončana je velika potera započeta kada je Čou pucao i ubio ženu i ranio još dvoje ljudi ispred jedne banke u Čongking u petak ujutro, pre nego što je istog dana ubio i policajca.

Policija tog grada i policija iz dve susedne provincije pokrenule se potragu za Čouom, a lokalne vlasti su čak ponudile 500.000 juana (79.000 dolara) nagradu za informaciju koja bi vodila do njegovog hapšenja.

Osumnjičeni se smatrao odgovornim i za ranija ubistva u centralnoj kineskoj provinciji Hunan i istočnoj provinciji Điangsu čime je bio proglašen za "najopasnijeg čoveka u Kini", navode kineski mediji.

Zločini počinjeni vatrenim oružjem relativno su retki u Kini, gde izuzetno oštri propisi sprečavaju da privatno lice poseduje oružje.