MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA

MOGU li deca da utiču na svoje roditelje da svet u kojem živimo bude spokojniji i bez krvavih sukoba? Hoće li deca koja odmalena upoznaju svoje vršnjake drugih nacija biti druželjubivija od roditelja?

Ta dva pitanja se nameću za vreme boravka u Međunarodnom dečjem centru "Artek" na Krimu nedaleko od Jalte.

Povod da posetimo taj, nekada najpoznatiji pionirski centar u SSSR bio je nesvakidašnji dečji međunarodni skup. Pre nekoliko dana u "Arteku" je oko 200 dečaka i devojčica iz 63 zemlje održalo Dečju generalnu skupštinu OUN.

PROČITAJTE JOŠ: LEPA PUTINOVA TUŽITELjKA JE IZ SRBIJE: Dolazim, da pronađem selo odakle vučem korene

Naravno da se zasedanje u Njujorku ne može upoređivati po broju članova sa "Artekom", ali već sam pokušaj dece iz raznih zemalja da iznesu svoje mišljenje vredan je pažnje. Neke kolege novinari su "Artek" već nazvali školom mladih diplomata, a direktor tog centra Aleksej Kaspržak optimistički je rekao da je to škola "budućih svetskih lidera".

U ovo "hladnoratovsko vreme", kada huškački mediji vode brutalni propagandni rat, veliki je uspeh organizovati skup na kome će se naći deca iz 63 zemlje. "Artek" izgleda kao oaza mira gde se deca različitih nacija druže, uče i takmiče i - sklapaju prijateljstva "za mnogaja ljeta".

ODUŠEVLjEN "Artekom" i mališanima iz raznih zemalja, ruski predstavnik u Savetu bezbednosti Vasilij Nebenzja, koji je prisustvovao ovom skupu, pozvao je grupu dečaka i devojčica da na jesen posete sedište OUN u Njujorku.

Kako ukazuje Kaspržak, ubuduće će se u tom Međunarodnom dečjem centru svake godine održavati dečje generalne skupštine.

- Ove godine se razgovaralo o dobrovoljcima i humanitarnoj pomoći. Deca su donela i svoju rezoluciju. U organizaciji i sastavljanju dokumenta pomagali su studenti Diplomatske akademije Ministarstva inostranih poslova Rusije. Za vreme desete smene, koja će se održati od 30. avgusta do 19. septembra, održaće se i međunarodni program "Deca ambasadori sveta", a učestvovaće oko 330 dece starosti od 11 do 17 godina iz inostranstva, kao i raznih regiona Rusije - otkriva nam Kaspržak.

Aleksej Kaspržak

Da ruske vlasti podržavaju ideju da "Artek" bude moderan dečji međunarodni centar, dokaz je da se iz državnog budžeta godišnje investira u njega čak deset milijardi rubalja (1 evro 73 rublje). Čak 94 odsto dece koja dođe u "Artek" boravi na Krimu besplatno, dakle na račun države, a ostalima plaćaju roditelji. Bez putnih troškova tih 21 dan košta oko hiljadu evra.

Na pitanje "Novosti" koliko je do sada država investirala u objekte "Arteka" direktor Kaspržak kaže: 20 milijardi rubalja. Inače, sadašnji "Artek" liči na odlično uređeno odmaralište, pre nego na dečji centar ili kamp, a uz obilje raznih aktivnosti, ovde gostuju poznati pedagozi, naučnici, ali i poznati sportisti i pevači.

- Cilj nam je da godišnje u "Arteku" boravi oko 100.000 dece iz raznih zemalja sveta. Jedna smena traje tri nedelje. Ako sve bude išlo po planu, do 2030. u jednoj smeni će "Artek" primati 10.000 mladih. Sada je od ukupnog broja dece, šest odsto stranaca - kaže direktor Kaspržak.

Iz razgovora sa Aleksejom, ali i drugim rukovodiocima "Arteka", vidi se da im je iskreno drago što tamo dolaze deca iz bratske Srbije. Da bi mladi mogli da komuniciraju, prednost se pri odabiru daje dečacima i devojčicama koji znaju strane jezike. Srbima je to šansa da progovore ruski.

Do sada je u "Arteku" bilo 69 dece iz Srbije. Prva grupa od 22 dečaka je stigla 2016. i bili su oduševljeni atmosferom u tom centru. Po povratku kući deca su sa oduševljenjem pričala kako im je bilo na Krimu u "Arteku", pa je već 2017. iz naše zemlje tamo stiglo 36 devojčica i dečaka. A ove godine u "Arteku" je bilo 11 dece iz Srbije.

Dečiji centar "Artek" sve više privlači strance

U SEPTEMBRU prošle godine u Beogradu je bio potpisan međudržavni dogovor o saradnji između "Arteka" i "Rosotrudničestva", sa jedne strane, i Ministarstva obrazovanja Srbije. Cilj je da deca dolaze ne samo leti, nego tokom cele godine, a program će biti u skladu sa njihovim školskim uzrastom i potrebama. Do sada su u ovde bila deca iz Beograda, Pančeva, Novog Sada i Aleksinca. Oni su ostavili predivan utisak, u šta smo se mogli uveriti na svakom koraku.

Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da su u sklopu programa upoznavanja nacionalnih kuhinja, deca iz Srbije uz pomoć starijih pravila ćevapčiće i čorbu. Svi su bili oduševljeni. Svidela su se srpska jela ne samo deci nego i rukovodiocima ovog centra sa kojima smo se sretali. Već kod upoznavanja su nam govorili: vaša deca su nas naučila da pravimo ćevapčiće. Da su stvarno zavoleli ćevapčiće, videlo se po tome kako lako izgovaraju tu reč sa kojom se Rusi, inače, na početku muče.

Ćevapčiće i čorbu koju su napravila naša deca još uvek pamte u "Arteku"


JURILI NOVAC

ZA vreme dok je "Artek" bio ukrajinski, njegovo rukovodstvo se više brinulo za laku zaradu nego da podigne nivo tog dečijeg međunarodnog centra. Iako su u "Arteku" bila deca, u kioscima unutar centra se turistima prodavala votka i pivo, a stariji su polako istiskivali i decu sa plaža.

MLADI I ISTINA

UVEREN sam da će mladi pre reći istinu o Rusiji i Krimu nego stariji. Oni koji su bili na fudbalskom prvenstvu u Rusiji, kao i deca koja dolaze na Krim, kad se vrate svojim kućama najbolje će ispričati kakva je prava istina - kaže Vasilij Nebenzja, predstavnik Rusije u SB OUN.

"Artek" se stalno širi i sve je više gostiju iz inostranstva

OD SSSR OSTALO SAMO SEĆANjE

DOPISNIK "Novosti" je u "Arteku" bio i pre 30 godina, u sovjetsko vreme, kada su tamo dolazili najbolji pioniri koji su trebali jednog dana da postanu uzorni komsomolci. Za razliku od starog, koji je bio suviše politizovan i na svakom koraku se osećao duh komunističke partije i komsomola, sada je sve ležernije i nema ideoloških stega i parola.