Sadašnji ambasador Grčke u Rusiji, Andreas Friganas, povučen je i biće zamenjen drugim diplomatskim predstavnikom, rekao je grčki diplomatski izvor agenciji Tas s.

"Gospodin Friganas je vraćen u Grčku", naveo je izvor koji je dodao da je on završio svoju misiju u Moskvi i biće zamenjen drugim diplomatom.

Friganas je bio na poziciji grčkog ambasadora u Rusiji od maja 2016.

Grčka je nešto ranije kritikovala odluku Rusije koja je proterala grčke diplomata iz Moskve, što se dogodilo početkom nedelje, ali je istovremeno istakla da radi u interesu prijateljskih odnosa sa tom zemljom, javljaju agencije.

Kako prenosi AP, Ministarstvo spoljnih poslova Grčke izdalo je saopštenje u kojem je taj potez Rusije opisalo kao "proizvoljan i osvetoljubiv" i kao potez koj nije zasnovan "na bilo kakvom dokazu".

Američka agencija podseća da je Rusija u ponedeljak saopštila da je to učinila kao recipročan potez na grčko proterivanje dvoje ruskih diplomata prošlog meseca, koje je opisala kao "neprijateljske akcije".

Atina je proterala dvoje diplomata koji su radili u ambasadi Rusije u julu, a na osnovu navodnih optužbi da su pomogli proteste protiv sporazuma Grčke i Makedonije o imenu Makedonije, a koji bi olakšao ulazak te bivše jugoslovenske republike u NATO.

Friganas je 6. avgusta pozvan u rusko ministarstvo spoljnih poslova kako bi mu bila uručena nota o ruskim uzvratnim merama. Grčke diplomate trebalo bi da napuste Moskvu narednog vikenda.