Ljudska greška je izazvala fatalnu tragediju u Đenovi kada je došlo do rušenja nadvožnjaka, izjavio je šef kancelarije javnog tužioca u Đenovi Frančesko Kozi.

Kozi je, kako prenosi "Sputnik internešenel", naveo da će po završetku operacije spasavanja istražitelji analizirati "sve aspekte vezane za razvoj, inžinjering i održavanje mosta".

Prema ranijim izveštajima, most koji se srušio kod Đenove kada je poginulo 39 ljudi, pre dve godine je privremeno zatvoren, jer je njegovo stanje zahtevalo "velike radove na održavanju".

Pročitajte još:Urušio se deo autoputa u blizini Đenove, najmanje 35 osoba poginulo, vatrogasci izvlače zarobljene iz ruševina!


Šef tužilaštva rekao je i da je spreman da otvori slučaj "zbog nemarnog višestrukog ubistva i katastrofe".

Izjavom je ponovio reči zamenika premijera koji je rekao da je tragedija "mogla da se izbegne".

Vatrogasci su u sredu upozorili da bi i drugi deo mosta mogao da se sruši.

Pročitajte još:ĐENOVA ZAVIJENA U CRNO POSLE RUŠENjA NADVOŽNjAKA: Ovako vatrogasci tragaju za preživelima (VIDEO)

Francusko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo danas da je među žrtvama troje francuskih državljana, a albanska ambasada u Rimu saopštila je da je stradalo dvoje albanskih državljana.
OPERATOR: ISPUNILI SMO OBAVEZE Italijanska kompanija Autostrade per l''Italija, operator mosta u blizini Đenove u čijem urušavanju je stradalo 39 ljudi, izrazila je danas uverenje da će se dokazati da je ispunila obaveze iz ugovora o koncesiji za rad na tom mostu.

Ambasada Albanije je na svom nalogu na Fejsbuku kao žrtve identifikovala dvojicu mladića, Marjusa Đerija i Edija Bokrinu, izrazivši saučešće i ponudivši pomoć njihovim porodicama.

Nadvožnjak se iznenada juče, tokom snažnog nevremena, urušio usled čega su desetine vozila propale kroz pukotine, 50 metara ispod nivoa puta.

Italijanski ministar za saobraćaj Danilo Tonineli, koji je posetio mesto nesreće, rekao je da će operator mosta, Autostrade, morati da učestvuje u troškovima rekonstrukcije, kao i da će platiti visoku kaznu.

KONTE PROGLASIO VANREDNO STANjE

Italijanski premijer Đuzepe Konte proglasio je danas vanredno stanje u regionu oko Đenove, nakon urušavanja nadvožnjaka na autoputu A 10 i pogibije 39 ljudi.

Italijanski premijer je, na konferenciji za novinare u Đenovi, rekao da je tu odluku doneo na zahtev regionalnih vlasti, prenosi Rojters.

Konte je naveo da je operator autoputa, kompanija Autostrada, odgovorna za obezbeđivanje bezbednosti na mostu i da vlada neće čekati ishod aktuelne istrage o tragediji da bi preduzela akcije.

IZGLEDNO RUŠENjE STAMBENIH ZGRADA ISPOD MOSTA

Više stambenih zgrada u Đenovi možda će morati da bude srušeno zbog urušavanja dela vijadukta na autoputu A10, izjavio je danas ministar saobraćaja i infrastrukture Italije Danilo Tonineli.

U zgradama koje su ispod ili pored mosta koji se urušio živi oko 630 ljudi i svi su evakuisani.

Tonineli je naveo na Fejsbuku da će za njih biti pronađen smeštaj, ali da će zgrade u kojima su živeli možda morati da budu uništene iz bezbednosnih razloga.

"Moramo da razmislimo o uništenju ostataka mosta Morandi i zgrada ispod njega", naveo je Tonineli posle uklanjanja tona šuta iz ruševina.

Most je povezivao dva autoputa, od kojih jedan vodi ka Francuskoj, a drugi ka Milanu.

ŠESTORO STRANACA MEĐU ŽRTVAMA

Italijanske vlasti objavile su danas imena 21 od 39 žrtava u rušenju nadvožnjaka u blizini Đenove.

Identitet tih lica je potvrđen, a porodice su obaveštene, saopštili su italijanski zvaničnici, a prenosi agencija AP.

Među identifikovanim žrtvama je šestoro stranaca - četvoro francuskih i dvoje albanskih državljana.