Ministri finansija iz vodećih ekonomija sveta umanjili su danas značaj ekonomskih rizika koji mogu proisteći iz najveće rasprodaje na Volstritu od februara, opisujući pad deonica kao dugo očekivanu korekciju.

"Fundamenti američke privrede su i dalje ekstremno snažni, i mislim da je to razlog zašto je berzansko tržište do sada beležilo tako dobre rezultate", izjavio je američki ministar finansija Stiven Menučin za "Blumberg" na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke na Baliju, u Indoneziji.

"Činjenica da je došlo do izvesnih korekcija, s obzirom na to koliko je tržište uzletelo, i nije posebno iznenađujuća", ocenio je Menučin, dodajući da korekcije nisu odraz šireg sistemskog problema.

Njegovu "smirenost" ponovili su i zvaničnici američke Uprave federalnih rezervi (Fed) i drugi međunarodni zakonodavci, nakon što su se efekti pada Volstrita proširili i na azijske berze.

PROČITAJTE JOŠ: Volstrit vođen tehnologijom pogurao Nasdak do rekorda

Generalna direktorka MMF-a Kristin Lagard je, takođe, upozorila da ne treba davati prevelik značaj rasprodaji na Volstritu.

"Postoje usponi i padovi, i mislim da je pošteno reći da su američka tržišta kapitala i akcija generalno bila na izuzetno visokom nivou", rekla je Lagard.

"Pred nama je situacija bez presedana", navela je ona, ukazujući na uspon protekcionizma i pooštravanje monetarne politike u Sjedinjenim Državama.

PROČITAJTE JOŠ: Nova kineska berza konkurent Vol stritu

"Kombinacija ta dva faktora je nešto što se verovatno odražava kroz tenzije na tržištima", poručila ja ona.

Dodala je da MMF ne uočava elemente "širenja zaraze" sa (azijskih) tržišta u usponu, čije su valute naglo pale, na druge zemlje.

Rasprodaja deonica na Volstritu u sredu prelila se danas na azijska tržišta, gde su vodeći indeksi od Tokija do Hong Konga zabeležili pad veći od 3,0 odsto. I dolar je oslabio, dok su se neke valute sa tržišta u usponu našle pod pritiskom.