Bivši britanski premijer Toni Bler smatra da su šanse za održavanje novog referenduma o Bregzitu pola-pola pošto premijerka Tereza Mej verovatno neće u parlamentu osigurati većinu za podršku dogovoru o izlasku Britanije iz EU.

On je za Rojters rekao da će Bregzit, kakav god da bude, naneti značajnu ekonomsku štetu.

"Još uvek verujem da je moguće da se Bregzit stopira. Mislim da u parlamentu nema većine za bilo kakav predlog premijerke", rekao je on i dodao da se zalaže za održavanje drugog referenduma o tom pitanju.

PROČITAJTE JOŠ: TONI BLER APELUJE: Generacije će žaliti zbog Bregzita, vreme curi za zaustavljanje procesa napuštanja EU

Ostalo je manje od šest meseci do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, a još nije sasvim jasno kako će peta svetska ekonomija i njen finansijski centar, značajan u međunarodnim okvirima, trgovati sa EU posle Bregzita.

Premijerka Mej pokušava da napravi dogovor o Bregzitu, ali nije izvesno da li će to uspeti da "proda kod kuće" gde joj treba podrška parlamenta, navodi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ: ZA MILION DOLARA: Toni Bler reformiše ovu zemlju

Bler kaže da evropski regulatori neće želeti da centar evropskih finansija bude van njihove orbite tako da bi se u finansijskom sektoru mogo očekivati gubitak radnih mesta.

"Zašto da sebi pravimo ovaj problem u sektoru globalne ekonomije gde smo globalno dominantni?", zapitao je Bler i dodao da je vlada zanemarila interese sektora usluga.