Građani Poljske danas glasaju na lokalnim izborima, a AP navodi da ti izbori predstavljaju ključni test podrške kozervativnoj vladajućoj Stranci prava i pravde (PiS) čija politika je dovela do uličnih protesta i niza sukoba sa liderima Evropske unije.

Izbori koji se danas održavaju odnose se na kabinete gradonačelnika i savetnike opština, a vladajuća stranka se nada jačanju svojih pozicija, navodi agencija.

Ovo glasanje takođe će meriti i snagu opozicije koja je okupljena oko proevropske stranke Građanska platforma koja je vladala Poljskom osam godina pre nego što je PiS došla 2015. godine na vlast.

U centru pažnje su, navodi se, najveći gradovi Poljske koji su tradicionalno proevropski orijentisani i u kojima je opozicija ta koja ima podršku na lokalnom nivou.

PiS je još od pobede na izborima 2015. u sukobu sa EU zbog niza pravosudnih reformi za koje kritičari tvrde da su pretnja demokratiji.

Vladajući, međutim, ističu da su te reforme usmerene na borbu protiv korupcije i reorganizaciju pravosuđa koje je još uvek pod uticajem struktura iz komunističkih vremena, prenela je Hina.

"Izbori su test za glavne stranke u velikim gradovima i regionalnim većima uoči evropskih izbora u maju i parlamentarnih izbora u zemlji sledeće godine", istakao je Stanislav Moček, politički analitičar iz poljske akademije nauka.