U zgradi Stalne misije Srbije pri UN u Njujorku sinooko 20.40 po lokalnom vremenu izbio pozar u kome su u potpunosti izgorele dve kancelarije, ali srećom nije povređen.

To je za Tanjug potvrdio šef Misije Milan Milanović je kazao da su požar slučajno primetili jedan od zaposlenih u zgradi i prolaznici, kao i da su vatrogasci brzo stigli i ugasili požar.

Prema njegovim rečima, nadležne sluzbe koje su odmah izašle na lice mesta ustanovile su da su požar uzrokovale neispravne instalacije.

"Na sreamo osiguranje. Trenutno čistimo jer su prozori polupani i voda se sliva niz stepenice. Trenutno nemamo internet. U kancelarijama koje su izgorele nalazio se samo nameštaj. Jedna kancelarija se nije koristila, a u drugoj je sedela jedna koleginica koja ti premestena u drugu kancelariju. Sreća da je pozar rano primećen da su vatrogasci brzo stigli", rekao je Milovanović za američki sajt Njujorkdejlinjuz preneo je da su u požaru koji je izbio posle 20 sati povređena tri civila i jedan vatrogasac, koji su zadobili lakše povrede.

Zbog požara koji je izbio u zgradi, a koji je ugašen malo pre 22 sata, bila je zatvorena Peta avenija.

Zgrada koja se nalazi na Petoj aveniji u blizini 67. ulice i preko puta Central parka pod zaštitom je države od 1966. godine.
Izgrađena je 1905. godine i bila je poznata kao kuberta Livingstona Bikmana, pre nego sto je postala Stalna misija bivše SFRJ pri Ujedinjenim nacijama.

Projektovala ju je njujorška arhitektonska firma "Voren i Vetmor", koja je osmislila i stanicu Grand Central na Menhetnu.

Zgrada se trenutno prodaje, a početna cena je 50 miliona dolara.