MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

POSLE najnovije rezolucije američkog Kongresa, u četvrtak je i evroparlament doneo svoju rezoluciju, kojom se traži da se otkaže gradnja gasovoda "Severni tok - 2" sa obrazloženjem da je reč o političkom projektu, koji predstavlja pretnju po evropsku bezbednost, ali i sa ciljem da se našteti Ukrajini.

Zbog toga se sve češće postavlja pitanje, ne samo u Rusiji nego i u Nemačkoj, Austriji i drugim zemljama koje bi trebalo da preko njega dobijaju rusko "plavo gorivo", može li Vašington uz pomoć svojih poslušnika u Evropi da zaustavi gradnju "Severnog toka - 2".

Odmah po objavljivanju evropske rezolucije u Briselu, predsednik Komiteta za energetiku ruske dume Pavel Zavaljni je izjavio da je ona doneta pod pritiskom Vašingtona.

- Amerikanci prebacuju sve na teren politike da bi mogli da prodaju Evropi svoj gas, koji je mnogo skuplji nego ruski - objašnjava Pavel Zavaljni.

Pročitajte još - NEMAČKI MEDIJI: Trzavice oko gasovoda "Severni tok 2"

U Kremlju smatraju da ne postoji nijedan opravdan razlog protiv "Severnog toka - 2" jer je reč o čisto ekonomskom, a ne političkom projektu.

Putinov portparol Dmitrij Peskov ističe da taj gasovod nije potreban samo Rusiji nego i Nemačkoj i drugim evropskim zemljama. Preko dve cevi planiran je transport u Nemačku 55 milijardi kubika gasa godišnje.

Docent prava na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Nikolaj Toporin ističe da rezolucija Evroparlamenta protiv "Severnog toka - 2" nema pravnu nego savetodavnu težinu.

- Gradnja ovog gasovoda je podelila Evropu na dve grupe, od kojih svaka ima svoj interes, ali i treću grupaciju, koja nema nikakav odnos prema tom projektu - objašnjava Toporin. I on smatra da se izgradnjom "Severnog toka - 2" smanjuje šansa za prodaju američkog gasa u Evropi.

U Beloj kući su najavili da spremaju sankcije, kojima žele da zaustave gradnju gasovoda. Na drugoj strani, nemački mediji govore i pišu da se više ne može zaustaviti započeti projekat, jer su izdate potrebne dozvole. Nemačka kancelarka Angela Merkel je i u razgovoru sa američkim predsednikom objašnjavala da je "Severni tok - 2" komercijalni projekat.

Rasplamsavanje spora oko "Severnog toka - 2" je interesantan svakako i za zemlje na Balkanu. Jer, u Vašingtonu smatraju i "Turski tok" političkim projektom, pa se može očekivati da će Amerikanci pokušati da stopiraju i pravljenje novog kraka ka Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Austriji. Kao i kod "Južnog toka", najslabija karika je Bugarska.

Pročitajte još - Nemci brane "Severni tok"

Cena "Severnog toka-2", dugačkog oko 1.200 kilometara na dnu Baltika, iznosi oko osam milijardi evra. Prema prognozama predsednika "Gasproma" Alekseja Milera prvi gas preko tog gasovoda u Nemačku treba da stigne 1. januara 2020.

ZAHAROVA: PRELAZITE NA DRVA?

ZVANIČNA predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, smatra da parlamentarci EU, koji su usvojili rezoluciju protiv "Severnog toka - 2" ili računaju na globalno zagrevanje ili nameravaju da pređu na - drva!

Zaharova je verovatno imala na umu izjavu Vladimira Putina još iz 2010. godine, kada je, obraćajući se učesnicima Ekonomskog foruma u Berlinu, izjavio da, "ako neće ruski gas - mogu da se greju na drva. Ali i za njih treba ići u Sibir"!