MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

OD zapadnih sankcija veliku štetu imala je ne samo Rusija već i kompanije zapadnoevropskih zemalja i o tome se sve otvorenije i češće govori na obe strane. Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev je potvrdio da je ruska trgovina zbog zapadnih sankcija i odgovora na njih izgubila oko sto milijardi dolara. Ali istovremeno ruski odgovor imao je i pozitivni efekt na razvoj domaće privrede. Posebno je vidan napredak u razvoju ruske poljoprivrede.

U pet minulih godina "ratovanja sankcijama" Rusija je investirala mnogo novca u razvoj domaće poljoprivrede, pa je rapidno smanjena potreba za uvozom povrća i voća, ali se više ne uvozi, kao ranije, ni pileće ni svinjsko meso. Ruski biznismeni su investirali veliki novac u mesnu industriju tako da su prodavnice pune kobasica, viršli, salama i drugih mesnih prerađevina.

Ne oseća se nikakav nedostatak proizvoda, pa je građanima mnogo veći problem besparica nego izbor na rafovima prodavnica.

Pročitajte još - Putin: Rusiju ne mogu zaustaviti sankcije

Na gubitničkoj strani pre svih su se našle ruske banke. Analitičari tvrde da manje banke koje su ranije uzimale povoljno kredite na Zapadu sada imaju problem sa "sušom novca". Računica je bila prosta, uzimali su na Zapadu novac uz male kamate, a onda su u Rusiji plasirali taj kapital uz kamatnu stopu koja je dosezala i 18 odsto. To je jedan od razloga što su mnoge male banke u Rusiji bankrotirale.

SMANjENjE DUGA BEZ obzira na sankcije Rusija je uspela da u prošloj godini smanji svoj dug zapadnim bankama za 64 milijarde dolara. Sada ruski dug iznosi 453,7 milijardi dolara, koliko je bila dužna i 2009. godine. Maksimalni dug Rusije bio je 2014. godine - 732,8 milijardi dolara.

Koliki su tačni gubici zapadnih kompanija zbog sankcija Rusiji, koje forsira Vašington, može samo da se nagađa. Prema prošlogodišnjem izveštaju Saveta za ljudska prava OUN, zapadne zemlje su izgubile oko sto milijardi dolara.

Najveću štetu od sankcija imaju nemačke kompanije. Nemački Institut svetske ekonomije tvrdi da na njihove kompanije otpada 40 odsto gubitaka koje imaju zapadne kompanije zbog sankcija prema Rusiji. Na drugom mestu po pretrpljenoj šteti je Engleska na koju otpada oko osam odsto svih gubitaka, na Francusku četiri odsto (prema nekim procenama u prve dve godine sankcija francuski gubitak je bio 60,2 milijarde dolara), dok je privreda SAD na začelju kolone, tek 0,6 odsto.

Pročitajte još - MEDVEDEV USRED BRISELA PORUČIO EVROPSKOJ UNIJI: Evo koliko ste izgubili od sankcija Rusiji!

Zbog toga su mnogi zapadni biznismeni ljuti na američko rukovodstvo koje zapravo forsira uvođenje novih sankcija ali pritom štiti, primera radi, svoje velike farmaceutske kompanije koje i dalje zarađuju na ruskom tržištu. Kad se to zna, jasno je zbog čega su moćne nemačke kompanije kategorički protiv Trampovog nastojanja da zaustavi gradnju gasovoda "Severeni tok 2", koji bi doneo Nemcima značajan profit.

Dolar i rublja Depozit foto

OŠTRA KRITIKA ROGOZINA

RUSKI premijer Dmitrij Medvedev neuobičajeno oštro je pred TV kamerama kritikovao predsednika "Roskosmosa" Dmitrija Rogozina.

- Dosta priče o tome gde ćemo poleteti 2030. godine. Manje priče i više rada - kazao je ljutito premijer Medvedev dok je Rogozin spuštene glave sve vreme ćutao. - Naša kosmička sfera treba da bude ekonomski uspešna, što se zasad ne vidi.