IRANSKI predsednik Hasan Rohani predstavio je novu domaću podmornicu naoružanu i krstarećim raketama, objavila je danas iranska TV Pres na engleskom jeziku.

U izveštaju televizije navodi se da je podmornica "Fatih" ("Osvajač") teška 600 tona i da je naoružana, između ostalog, torpedima, pomorskim minama i krstarećim raketama koje mogu biti lansirane sa položaja ispod površine vode.

Domet raketa je oko 2.000 kilometara, što znači da mogu da pogode izraelske i američke baze u regionu.

Ceremonija poniranja podmornice održana je u lučkom gradu Banda Lengeh, na jugu Irana.

Od 1992. godine Iran je razvio snažnu domaću odbrambenu industriju, koja proizvodi lako i teško oružje, od minobača i torpeda do tenkova i podmornica. Prošle godne predstavio je i domaći razarač.

PROČITAJTE I: Rohani: Želimo saradnju sa svim zemljama regiona

Istovremeno, Rohani je izjavio da Iran želi da uspostavi bliske odnose sa svim zemljama na Bliskom istoku, regionu u kome se već decenijama nadmeće u prvenstvu sa Saudijskom Arabijom.

Iran i Saudijska Arabija podržavaju suprotstavljene strane u Siriji i Jemenu, a Rijad je podržao odluku američkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Teheranom.

U istom govoru, koji je prenosila državna televizija, Rohani je izjavio da Amerika i Izrael žele da stvore podele među Irancima, ali da oni neće podleći pritisku.


Teheran je ranije najavljivao mogućnost da preduzme vojnu akciju u Zalivu kako bi blokirao izvoz nafte od strane drugih zemalja u znak odmazde zbog američkih sankcija, čiji je cilj onemogućavanje Irana da prodaje svoju naftu.

ZARIF: IZRAEL ŽELI RAT

IRANSKI ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif optužio je danas u Minhenu Izrael da želi da izazove rat na Bliskom istoku i upozorio da ponašanje te zemlje i SAD povećava rizik od izbijanja novih sukoba u regionu. Zarif je optužio Izrael za kršenje međunarodnog prava bombardovanjem Sirije. On je takođe optužio SAD za "nezdravu fiksaciju" Iranom.