AMERIČKO ministarstvo odbrane odobrilo je prenos jedne milijarde dolara vojnim inženjerima za izgradnju nove barijere duž granice SAD prema Meksiku.


PROČITAJTE JOŠ - ŠTA JE DONALD TRAMP GOVORIO U JESEN 1999.: Izazvali rasulo na Kosovu

Predsednik SAD Donald Tramp time je održao obećanje dato biračima u vezi sa sprečavanjem prelivanja kriminala i droge iz susedne države. Ali on je, istovremeno, zaobišao Kongres u kome, čak ni posle najduže blokade američke vlade, upravo zbog spora oko izgradnje zida, nije uspeo da dobije odobrenje za tražena sredstva za meksičku barijeru.


PROČITAJTE JOŠ - MALEROV IZVEŠTAJ POKAZAO:Trampova kampanja nije sarađivala sa Rusima; Kremlj: Nismo upoznati sa glavnim nalazima istrage

Tramp je do novca došao zahvaljujući proglašenju vanrednog stanja. Od sredstava namenjenih Pentagonu odvojeno je milijardu dolara za izgradnju 91 kilometra dugog zida. Prethodno je situaciju na južnoj granici SAD okaraketrisao kao "krizu", kojoj je jedina brana fizička barijera za zaustavljanje kriminalaca.

Sada je vršilac dužnosti američkog sekretara za odbranu Patrik Šenahan izdao nalog vojnim inženjerima da počnu konstrukciju puteva, ograda i instaliranje osvetljenja. Demokrate u američkom Kongresu, međutim, tvrde da je reč o nelegalnom procesu, jer su zaobiđeni svi odbori u zdanju na Kapitol hilu, koji je trebalo da daju odobrenje za izgradnju zida.

Tramp je 15. februara proglasio vanredno stanje, pošto je Kongres odbio njegov zahtev za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida. Pozvao se na vanredno stanje kako bi mogao da zaobiđe Kongres i "povuče" novac iz vojnih fondova.

Zid prema Meksiku nastavlja da raste AP Photo

Predstavnički dom Kongresa, koji kontrolišu demokrate je, potom usvojio rezoluciju kako bi preokrenuo Trampovu odluku o vanrednom stanju. Tramp je, međutim, stavio veto na tu rezoluciju.

Sada bi Kongres mogao samo dvotrećinskom većinom glasova u oba doma da preokrene Trampov veto. To, međutim, teško može da se postigne, pa je put gradnji zida otvoren.

MEDIJI SU NEPRIJATELj

TRAMP tvrdi da su mejnstrim mediji na udaru i rugaju im se širom sveta, jer su "korumpirani i lažni". Podsetio je da su dve godine forsirali iluziju o njegovoj saradnji s Rusijom, iako su znali da je nema. - Oni su stvarno neprijatelji naroda i prava opoziciona partija - naveo je Tramp.