Američki trgovinski pregovarači doputovali su danas u Peking, gde će početi novu rundu pregovora s ciljem okončanja carinskog rata.

Razgovori bi trebalo da počnu večeras na radnoj večeri i da traju ceo dan u petak, izjavio je portparol kineskog Ministarstva trgovine Gao Feng na redovnom brifingu za medije, izveštava AP.

"Oba tima ulažu maksimalne napore" u pregovorima, rekao je Gao.

PROČITAJTE JOŠ - TRGOVINSKI RAT USPORIO KINU : Najmanji privredni rast u tri decenije

Predsednik SAD Donald Tramp je prošle sedmice izrazio optimizam, rekavši da se "približavamo" sporazumu.

Glavni američki izaslanik, trgovinski predstavnik Robert Lajtizer, izjavio je ove sedmice da je ostalo da se dogovore o detaljima i sprovođenju sporazuma.

PROČITAJTE JOŠ - HAPŠENjE DIREKTORKE HUAVEJA: Naredno ročiste za Meng Vanžu 8. maja

Delegaciju SAD-a na razgovorima predvodi Lajtizer i ministar finansija Stiven Menučin. U kratkom razgovoru s novinarima, Menučin je rekao da su on i Lajtizer zadovoljni zbog povratka u Peking i da se raduju produktivnim sastancima.

Glavni kineski izaslanik, zamenik premijera Lju He, trebalo bi da poseti Vašington početkom aprila radi dodatnih razgovora.

Dve strane još nisu objavile sporazum, a trgovinski analitičari očekuju bar preliminarni sporazum narednih nedelja ili meseci. Ipak, kažu da pregovori verovatno neće rešiti sukob koji opterećuje američko-kineske odnose već dve decenije, navodi AP.