Poslednji redovni brifing portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove za novinare obeležilo je i nejasno prisustvo izvesnog Dejana Berića, koji se predstavio imenom i prezimenom i pozvao na, javnosti do sada nepoznat, medij pod imenom Politraža.

Ništa manje neobično za format ovakvog događaja u ruskom Ministarstvu nije bilo ni Berićevo pitanje Zaharovoj, koje prenosi Sputnjik, da li je "Aleksandar Vučić ubačeni Trojanski konj sa zadatkom da posvađa srpski i ruski narod".

Zaharova je, uz opasku da ne bi pravila takva poređenja kad je reč o Vučiću, odnosno da za njega ima daleko "ljudskije" asocijacije, naglasila da takva pitanja treba da postavi srpskim političarima, a da ona predstavlja rusko Ministarstvo i da je "sasvim zadovoljna zemljom" koju predstavlja.

Berić, međutim, javnosti nije poznat kao novinar.

Nije poznat ni navodni medij na koji se pozvao, Politraža, niti se mogu pronaći podaci da li se radi o portalu, listu ili nekom drugom mediju, kakav sadržaj objavljuje i gde je registrovan.

Nije poznato ni kako je Berić dobio novinarsku akreditaciju, bez koje inače ne bi mogao da uđe u rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Reč je, inače, prema podacima sa interneta, ali i navodima pojedinih srpskih medija, o takozvanom dobrovoljcu, poreklom iz sela Putinci kod Rume, koji se u Ukrajini borio na strani proruskih snaga.

Prema dostupnim podacima sa Vikipedije, Berić se snagama samoproglašene Donjecke republike pridružio 2014. godine, kao, kako sam tvrdi, snajperista, a bezbednosne službe Srbije i Ukrajina ga navodno smatraju za teroristu i nalazi se na poternici Interpola.

Snimci sa Jutjuba pokazuju da ga je svojevremeno odlikovao predsednik samoproglašene DNR Aleksandar Zaharčenko, koji je poginuo prošle godine u napadu na restoran u kom se nalazio.

Obraćajući se Zaharovoj, on je kao uvod izneo niz tvrdnji s namerom da potkrepi pitanje, navodeći tako da Vučić govori o vojnoj neutralnosti Srbije, a pri tome se u srpskom Ministarstvu odbrane navodno "nalazi štab NATO".

Za to vreme, navodi on, rusko-srpski humanitarni centar nije dobio diplomatski status.

Vučić dolazi u Moskvu i moli predsednika Putina za pomoć oko Kosova, dok u Briselu potpisuje sporazume sa kosovskim Albancima, rekao je Berić, prema snimku pres konferencije na tviter nalogu ruskog Ministarstva.

"Ako pogledamo šta se sve dešava u Srbiji i kako vlada podržava Zapad i ispunjava njihove zahteve, da li vam se čini da je Vučić ubačen kao Trojanski konj sa zadatkom da posvađa srpski i ruski narod?", "poentirao" je Berić.

Zaharova je, uz opasku da ne bi pravila takva poređenja kad je reč o Vučiću, uputila "novinara" Berića na srpske političare, ističući da ona predstavlja rusko Ministarstvo i da je "sasvim zadovoljna zemljom" koju predstavlja.

"A, sva pitanja koja imate o srpskim političarima, postavljajte Srbiji", rekla je portparolka ruskog MSP.

Ona je ponovila stav Rusije da Moskva dobro vidi sve probleme sa kojima se suočava Srbija i pokusava da joj pomogne u svim onim pitanjima za koja se Beograd obraća za pomoć.

To čini, kako je rekla, u saradnji sa Srbijom i na inicijativu Srbije.

"Na molbu Srbije, koja se zasniva na interesima srpskog naroda, duži niz godina branimo njene interese na međunarodnoj sceni, pre svega kada je reč o Kosovu, koristeći sve pravne institute i instrumente diplomatije", kaže Zaharova.

Kako je ocenila, Rusija ne stavlja na prvo mesto sopstvene stavove, već stavove zvaničnog Beograda.