ŠPANSKI socijalisti slave ubedljivu izbornu pobedu. Osvojili su skoro 7,5 miliona glasova, dobili 123 mandata, znatno više nego što su imali do sada (85) ali nedovoljno za samostalnu većinsku vladu za koju je potrebno 176 poslanika.

Pravi krah doživeli su "narodnjaci" koji su sa 137 poslanika pali na 66 i upisali najgori poraz u istoriji. Korak unazad načinio je i Podemos, koji je od 71 pao na 42 poslanika.


PROČITAJTE JOŠ:
KOALICIJE POSLE IZBORA U ŠPANIJI? Socijalisti osvojili najviše glasova, ali nedovoljno da formiraju vladu

Razloge za zadovoljstvo imaju Građani koji su sa 32 poslanika prešli na 57 kao i novi "član parlamenta", ultradesna partija Voks, za koju je glasalo preko 2,6 miliona ljudi (10,3 odsto) što im je donelo 24 poslanička mesta.

Katalonija će imati predstavnike preko svojih 15 poslanika separatističke Republikanske levice, plus sedam iz Zajedno za Kataloniju. Lideri obe partije bili su opravdano odsustni iz predizborne kampanje - Oriol Žukeras, šef republikanaca je u zatvoru, a Karles Puđdemon u bekstvu.

LIDERSKI SUKOB KOALICIJA Socijalisti -Građani dala bi 180 mandata, ali iz oba tabora stižu izjave da je to nemoguća kombinacija. Odnosi lidera Pedra Sančesa i Alberta Rivere nisu dobri jer je neuspeli zajednički pokušaj 2016. ostavio dubok trag.

U parlament je ušla i Baskijska nacionalna partija, šest predstavnika i još nekoliko manjih partija sa po nekoliko poslanika.

To je slika budućeg parlamenta, ali koja je slika vlasti? Da li je, prvi put u istoriji, u izgledu neka koaliciona vlada?

Lider socijalista Pedro Sančes je u kampanji rekao da neće imati ništa protiv da neki resor dobiju ministri iz Podemosa, ali ako i dođe do ovog naizgled logičnog dogovora dve leve partije, zbir mandata biće tek 165. I ako se obezbedi podrška nenacionalnih manjih partija maksimalni broj poslanika je 175, još uvek nedovoljno za većinsku vladu.

U opticaju je i podrška nacionalnih katalonskih partija, ukupno 22 poslanika, što bi bilo dovoljno za novu vlast. Republikanska levica, pobednik izbora u Kataloniji, najavljuje da je spremna da podrži Sančesa ali zauzvrat traži "dijalog o Kataloniji, razgovor o referendumu i obustavljanje sudskog procesa protiv lidera separatizma".


PROČITAJTE JOŠ:
Španija decenijama nije imala ovako neizvesne izbore

Sa druge strane, Sančes je tokom predizbornih nastupa tvrdio da "neće biti ni referenduma ni nezavisne Katalonije".


GUBITNICI

NAJVEĆI gubitnik je španska desnica u celini, bez obzira na ulazak Voksa u parlament. Šta god da smisle, ne stižu ni do 150 poslanika.