Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneo je danas ostavku na tu funkciju.

Štrahe se u 11 sati sastato s kancelarom Sebastijanom Kurcom, s kojim je razgovarati o video snimku koji se pojavio sinoć na medijima, na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Taj video je nastao u leto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga izneli nemački magazin Špigl" i dnevnik "Ziddojče cajtung".

Pročitajte još - SKANDAL U AUSTRIJI, PROCUREO TAJNI VIDEO SA IBICE: Štrahe nudi povlastice nećaki ruskog milijardera koja želi da kupi bečki dnevnik (VIDEO)

Za podne je Štrahe najavio obraćanje medijima, gde se očekuje da će saopštiti odluku o povlačenju sa političkih funkcija.

I GUDENUS PODNEO OSTAVKU

Posle vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijana Štrahea, i potpredsednik te desničarske stranke i šef njenog poslaničkog kluba Johan Gudenus podneo je danas ostavku na sve političke funkcije.

Gudenus, koji je prisustvovao večeri pre dve godine na Ibici, na kojoj je Šrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera ponudio državne poslove u zamenu za finansijsku pomoć stranci, o čemu je dospeo vide snimak u javnost, saopštio je da se povlači sa funkcije šefa poslaničkog kluba i poslanika u austrijskom parlamentu.

On je dodao da se povlači i sa svih funkcija u FPO.

"Želim da iskažem duboko žaljenje zbog događaja od pre dve godine. Uz to, žao mi je što sam svojim delovanjem razočarao glasače, funkcionere i saradnike koji su imali poverenje u mene", naveo je Gudenus u saopštenju.

Gudenus je, inače, oženjen sa Srpkinjom Tajanom i negovao je tesne veze s rukovodstvom Republike Srpske, gde se i oženio.


OVP PRELOMILA - NEĆE DALjE SA ŠTRAHEOVOM FPO

Austrijski kancelar i lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc prelomio je i namerava da objavi kraj koalicije s desničarskom Slobodarskom partijom (FPO), tvrdi bečka TV „Oe24“.

Ta televizija, pozivajući se na krugove u OVP, navodi da je apsolutna većina članova Predsedništva stranke, kao i Kurc, za prekid saradnje sa FPO.

Kurc nema više poverenje u koalicionog partnera, navodi televizija, dodajući da će to saopštiti i danas tokom dana.

Ova informacija je objavljena u trenutku dok su Kurc i lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe razgovarali u sedištu vlade o video snimku koji se se sinoć pojavio u javnosti, a na kojem se vidi kako lider FPO nudi navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegove stranke u julu 2017. godine.

SVE IZVESNIJE DA HOFER PREUZIMA FPO

Uoči današnjeg susreta austrijskog kancelara Sebastijanom Kurcom, sve je izvesnije da će vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneti ostavku i svoje mesto predati ministru infrastrukture i saobraćaja Norbertu Hoferu.

Hofer je jutros, nešto posle 10 sati, došao u zdanje u kojem se nalazi sediše vicekancelara, što ukazuje na promenu vlasti u FPO.

Štrahe će se s Kurcom sastati u 11 časova zbog afere oko video snimaka koji su se sinoć pojavili u javnosti, a na kojima se vidi kako lider FPO nudi navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegove stranke u julu 2017.godine.

FPO želi da nastavi koalicionu vladu sa OVP, ali sa Norbertom Hoferom na čelu.

Naime, Hofer, koji je trenutno potpredsednik FPO i ministar infrastrukture i saobraćaja, na prošlim predsedničkim izborima ostvario je zapažen rezultat, zbog kojeg je već ranije pominjan kao mogući novi šef slobodaraca.

Nejasno je još da li će Kurc da prihvati ponudu FPO da se nastavi zajednička vlada sa izmenjenim vicekancelarom.