Posle političkog potresa, "afera Ibica" premestila se i na pravni teren, tako što je njen glavni akter, doskorašnji austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe, podneo državnom tužilaštvu u Beču krivičnu prijavu protiv tri lica u vezi te afere.


Štrahe je, krajem prošle nedelje bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije, nakon što se u javnosti pojavio video snimak jedne večeri pre dve godine na Ibici, na kojoj je jednoj navodnoj nećaki jednoj ruskog milijardera nudio državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci i dao savete kako to da učini uz zabilaženje kontrolnih vlasti Austrije,


Štrahe je kazao da je podneo prijavu protiv tri lica za koje smatra da su mogući saučesnici u nastajanju video materijala.


PROČITAJTE JOŠ: Štrahe želi da dokaže „nevinost“


Ne isključuje mogućnost da su u nastajanju video materijala učestvovale i druge osobe i kaže da očekuje da će to istraga pokazati.


Štrahe, vezano za izjave koje su dovele do njegovog političkog pada, kaže da je bio akter inscenirane situacije, u kojoj je izneo navodno samo neka razmišljanja, što je, kaže, bilo glupo i neprihvatljivo.


Međutim ukazuje da nijednom političaru takva razmišljanja nisu strana u kojima razmišlja o sredstvima i putu da ostvari ciljeve svoje stranke.


PROČITAJTE JOŠ: Štrahe: Nepoverenje u OVP i Kurca logično


Štrahe ističe da, za razliku od tvrdnji pojedinih medija, ne postoji dalji kompromitujući video ili audio materijal.


Tvrdnje da postoje scene koje me prikazuju prilikom korišćenja narkotika i seksa su apsurdne“, podvukao je on.


Inače austrijski mediji su objavili da iza video snimaka stoje jedna bečki advokat, jedan detektiv, te i jedna Letonka, verovatno unajmljena iz jendog eskort servisa.