BRISEL: OD STALNOG DOPISNIKA

ŠEFOVI država ili vlada zemalja Evropske unije očigledno ne gube vreme, jer tek što su izbori za parlament EU završeni, oni su se sinoć okupili u sedištu u Briselu da bi započeli opsežne dogovore o preraspodeli ključnih mesta u evropskim institucijama. A ovoga puta to neće biti tako lako kao što je bilo pre pet godina.

PROČITAJTE JOŠ - Domaći stranci u evropskim izborima

U želji za promenom sistema, odnosno mehanizma izbora, prednjači francuski predsednik Emanuel Makron, koji je u nedelju uveče započeo seriju sastanaka ne bi li "progurao" svoju ideju. A ona, uprošćeno, vodi ka tome da narodnjaci i socijaldemokrate više nemaju isključivu ulogu kao proteklih decenija. Rezultati mu daju za pravo, jer ove dve klasične formacije ne mogu više da računaju na apsolutnu većinu.

PROČITAJTE JOŠ - Merkel: Podrška za vodećeg kandidata EPP-a Manfreda Vebera

A i ove dve grupacije imaju različite kandidate - dok Merkelova podržava nemačkog konzervativca Manfreda Vebera, Socijaldemokrate žele na čelu EK Holanđanina Fransa Timermansa.

Makronovi liberali su sada važan jezičak na vagi, pa je francuski šef države o tome još u nedelju uveče razgovarao telefonom s nemačkom kancelarkom Agnelom Merkel. S njom se ne slaže u suštini, oko načina izbora predsednika buduće Evropske komisije. Merkelova bi da to bude "prirodni" kandidat iz vodeće stranke, a Makron se zalaže za preglasavanje.

IZBORI TOKOM narednih meseci EU mora da izabere nove lidere za Savet EU, parlament, Evropsku centralnu banku i šefa spoljne politike. Tradicionalno, izbori za ta mesta uvek su međusobno povezani.

Prema pravilima, lideri EU moraju uzeti u obzir rezultate izbora da bi izabrali novog predsednika Evropske komisije, ali oni ne moraju da biraju nijednog kandidata iz bloka.

Međutim, Evropski parlament će morati da odobri novog predsednika, što bi moglo da dovede do dugog "cenkanja" između zakonodavaca i lidera EU.

Francuski predsednik je diplomatsku ofanzivu nastavio u ponedeljak uveče, kada je na večeri ugostio španskog premijera Pedra Sančeza koji je ostvario veliku pobedu na evropskim izborima u svojoj zemlji. Juče je poranio u Brisel, pre zakazanog samita, da bi, takođe uz Sančeza, ručao sa premijerima Belgije - Šarlom Mišelom, Portugalije - Antoniom Kostom, i Holandije - Markom Ruteom. Tu treba tražiti i jezgro njegovih saveznika.

Makron je zatim imao zakazan sastanak sa liderima Višegradske grupe - Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke. Cilj mu je da pregovara o nekim od ključnih mesta za svoje liberale, ako ne na čelu Evropske komisije, a ono bar za govornicom Evropskog parlamenta.

Angela Merkel AP Photo

Posle ovih sastanaka po grupama, bila je priređena zajednička večera šefova država ili vlada svih zemalja članica EU, a tom prilikom očekivala se duga rasprava, do duboko u noć. Namera evropskih vođa je da se rešenje pronađe brzo, da bi novi saziv EP mogao nesmetano da počne da radi.

Ali, poznajući način na koji trenutno funcioniše EU, i pre svega imajući u vidu podeljenost biračkog tela koja se reflektovala na rezultate, pregovori će biti teški i neizvesni.