Kuba će dozvoliti korišćenje privatnih bežičnih internet veza (Wi-Fi) i uvoz opreme za to, čime ce nestati jedno od najtvrđih ograničenja upotrebe interneta na svetu.

Takva odluka će dati pravni status hiljadama Kubanaca koji su krijumčarenom opremom koja je bila nelegalna napravili domaće digitalne mreže, što je vlast poslednjih godina tolerisala, prenosi AP.

Pročitajte još: SAD: Ekonomijom protiv kubanske vojske

Iako nove mere dozvoljavaju građanima da se sopstvenom opremom povežu na internet i dele signal sa drugima, agencija navodi da će kubanska kompanija koja ima monopol u telekomunikacijama, Etecsa, ostati jedini internet provajder na ostrvu.

Vlada kaže da operatorima privatnih mreža neće biti dozvoljeno da naplaćuju uslugu, iako je nejasno kako će se to sprovesti.

Pročitajte još: Kuba menja ustav, uvodi funkciju premijera

Do 2015. godine jedini način za legalno korišćenje interneta na ostrvu mogao se naći u vladinim kompjuterskim centrima i hotelima koje su često posećivali strani turisti.

To se promenilo aktiviranjem desetina rutera postavljenih u parkovima i na uglovima ulica.

Kubanci su mogli da se prijave na rutere sa karticama koje su kupovali za nekoliko dolara po satu interneta, a taj trošak se nešto kasnije smanjio na jedan dolar po satu.

Nova pravila stupiće na snagu 29. jula 2019. godine .