VODEĆI članovi nemačkih Socijaldemokrata (SPD) tokom vikenda založili su se za tročlanu levičarsku koaliciju sa Levicom i Zelenima kao alternativu njihovoj krhkoj "velikoj koaliciji" sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

Previranja unutar SPD dovela su u pitanje budućnost vlade Merkelove u najvećoj ekonomiji Evrope, nakon što je lider te partije Andrea Nales podnela ostavku zbog loših rezultata na regionalnim i evropskim izborima.

Zamenik lidera SPD Ralf Stegner je izjavio da "naravno da je levičarski savez strateška alternativa konzervativcima", a ulje na vatru dodala je Malu Drajer, jedna od troje lidera SPD, koja je takođe pomenula tu mogućnost u sklopu akcija za pokušaj povratka glasača.

- Potrebne su nam druge konstelacije da bismo povećali naš kredibilitet. Jedna opcija je, naravno, koalicija SPD, Zelenih i Levice - izjavila je ona.

Jedna od najvećih levičarskih partija u Evropi, SPD, generacijama se smenjuje na vrhu nemačke politike s konzervativcima, ali po svemu sudeći upravo to preuzimanje uloge mlađeg partnera Merkelove, dovelo je do pada poverenja i do gubitka onih koji ih na izbornim listićima zaokružuju.

Na evropskim izborima 26. maja, SPD je bio treći sa samo 15,8 odsto glasova, i prvi put u istoriji našao se iza Zelenih.

RASTE TALAS ZELENIH POSLEDNjA istraživanja javnog mnjenja pokazala su da više od polovine glasačkog tela u Nemačkoj veruje da su novi izbori najbolji način da se utvrdi pravo raspoloženje u zemlji. "Veliku koaliciju" Merkelove CDU i ozbiljno poljuljanih SPD dalje na vlasti želi manje od trećene ispitanika. Inače, na evropskim izborima CDU je osvojila 28,9 odsto, a SPD istorijsko niskih 15,8 odsto glasova. Istovremeno, sve ankete ukazuju na rast Zelenih koji su na izborima za Evropski parlament osvojili 20,5 odsto glasova.

Sa druge strane, upozorenjem se oglasila liderka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer. Ona je juče naglasila da postoji rizik da bi Nemačka mogla da postane zemlja sa vladom levice ako Nemci budu glasali za Zelene.

Popularnost Zelenih skočila je na prošlomesečnim izborima za Evropski parlament i sada se nalaze na istom nivou ili čak i ispred vladajućeg bloka kancelarke Angele Merkel, pokazuje nekoliko istraživanja javnog mnjenja.

Zeleni su se tradicionalno priklanjali levo, ali poslednjih godina formirali su regionalne koalicije sa CDU Merkelove u nekoliko nemačkih saveznih država.

Pročitajte još: Lider SDP, Andrea Nales najavila ostavku

Međutim, prošle nedelje su odbacili šansu da to učine u najmanjoj nemačkoj državi, Bremenu. Inače, prvi put posle 70 godina socijaldemokrate nisu u Bremenu uspele da na regionalnim izborima pobede.

- Ljudi koji sanjaju o novoj vladi i glasaju za Zelene moraju da znaju da bi mogli da se probude sa levičarskom partijom - rekla je juče Kramp-Karenbauer.