Američki predsednik Donald Tramp nehotice je otkrio detalje sporazuma o imigraciji sa Meksikom, čije je detalje odbijao da otkrije novinarima, navodeći da su tajni. Ali on je pred medijima toliko mahao providnim papirom na kome su bili detalji dogovora, da fotografi nisu propustili priliku da ga slikaju.

Kada su fotografiju uveličali, otkrili su detalje sporazuma u kome se navodi plan da se Meksiko označi kao "sigurna zemlja trećeg sveta". Od Meksika se traži da se obaveže da će odmah preispitati svoje zakone kako bi mogao da postane ta sigurna zemlja, jer bi se onda zahtevi za azil migranata razmatrali tu, umesto u SAD.Pročitajte još - Tramp: Kim mi je poslao "veoma toplo pismo"

U dokumentu se navodi da se Meksiko obavezao da napravi bazu koja bi mu omogućila da postane zemlja trećeg sveta. Plan sadrži i delove regionalnog plana za azil, koji bi uključio i nekoliko južnoameričkih zemalja koje prihvataju migrante.

Francuski predsednik Emanuel Makron je odlučio da pošalje Trampu novo drvo prijateljstva, pošto se prvo, koje su lane zajedno zasadili u dvorištu Bele kuće, osušilo. Metafora o osušenom drvetu je, zbog nesloge dvojice lidera o nizu svetskih pitanja, usijala društvene mreže. Makron kaže da ne treba u svemu tražiti poruku.