ORUŽANE snage Ukrajine zauzele su nove pozicije u Marinki kod Donjecka, izjavio je portparol 24. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine Nazar Iljnicki.


Pročitajte još: Donbas ima šansu za mir


Izviđači su zauzeli „sivu zonu“, kako bi poboljšali taktički položaj. Nazar Iljnicki je istakao, da je plan napravilo rukovodstvo brigade i glavni štab.

- Ovo je važno, jer obezbeđuje veću sigurnost za stanovništvo, koje će biti mnogo dalje od linije razdvajanja. Reč je pre svega o bezbednosti ljudi - dodao je Iljnicki.


Pročitajte još: Zakon koji preti da "odvede" Donbas!


Kako se navodi, o novim položajima ukrajinske vojske izvestio je i dopisnik radio-televizije „Ukrajina“, koji je na svom Fejsbuk nalogu napisao da se vojska sada nalazi na par stotina metara od Aleksandrovke i Donjecka, dok je siva zona premeštena u Trudovski region.

Portal podseća da su u aprilu 2014. godine ukrajinske vlasti započele vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost od Kijeva nakon smene centralne vlasti.

Nakon toga, u proleće 2018. godine promenjen je format operacija, a kontrolu nad njima su preuzele Oružane snage Ukrajine iz sastava Operacije ujedinjenih snaga. Time je zamenjena antiteroristička operacija, koja je bila pod kontrolom ukrajinske Službe bezbednosti.

(rs.sputniknews.com)