TVRDNjE uticajnog američkog dnevnog lista "Njujork tajmsa" da su Sjedinjene Države povećale broj digitalnih upada u rusku elektronsku mrežu navele su šefa Bele kuće da izrekne teške optužbe za izdaju na račun novina sa kojima se, inače, neprekidno spori.

- Ti promašeni iz "Njujork tajmsa" su upravo smislili priču da su SAD znatno povećale broj hakerskih napada na Rusiju. To je virtuelni čin izdaje - naveo je Tramp na "Tviteru".

Velikim slovima je ispisao da je to netačno. A za novinare ovog lista je rekao da su "korumpirani i neprijtelji naroda".

"Njujork tajms", koji redovno objavljuje istraživačke članke koji ne idu naruku Trampu, često je meta izliva besa američkog predsednika na medije.

List je preneo da američka vlada povećava broj digitalnih upada u elektronsku mrežu i druge mete u Rusiji kako bi joj uputila upozorenje, pošto sumnja da Moskva to isti čini Vašingtonu. Prema američkim zvaničnicima koje citira list, Tramp nije bio obavešten o detaljima te operacije.

"Njujork tajms" precizira da Pentagon i obaveštajne službe oklevaju da obaveste Trampa u strahu od njegove reakcije. Ali, razlog je, kako se dodaje, i mogućnost da to američki predsednik pomene nekim stranim zvaničnicima, kao što je učinio u vezi sa jednom osetljivom operacijom u Siriji pred nekim ruskim zvaničnicima.