MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


BRITANCI su se, izgleda, umorili od špijunomanije, pa će se premijerka Tereza Mej, pre odlaska sa funkcije, najverovatnije sresti sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na samitu G-20 u Osaki.

PROČITAJTE JOŠ - Moskva spremna za saradnju pod jednim uslovom

Prema pisanju britanskih listova, London i Moskva razmatraju mogućnost razgovora o odmrzavanju diplomatskih odnosa koji su se rapidno pogoršali posle trovanja bivšeg pukovnika Ruske obaveštajne službe GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju. Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je da se razgovaralo o susretu Putina i Tereze Mej, ali ništa konkretno nije dogovoreno.

U Moskvi nikada nisu priznali da su njihovi ljudi otrovali dvojnog agenta Skripalja i njegovu ćerku. U Londonu smatraju da su Rusi, ipak, shvatili svoju grešku.

Hoće li Tereza Mej i Putin razgovarati samo kratko "u prolazu", ili će to biti pravi pregovori pre svega zavisi od toga hoće li diplomate napraviti dnevni red koji može da donese rezultat. Putin će se 28. i 29. juna u Osaki sresti sa brojnim političarima, ali su bitni oni razgovori koji ostavljaju iza zebe konkretne dogovore. Hendikep Tereze Mej je što je ona odlazeći premijer i što se permanentno zalagala kod svojih saveznika u Vašingtonu za pooštravanje sankcija prema Rusiji.

Priča o povratku ruskih diplomata u London i britanskih u Moskvu nije nova. Ali, i taj dogovor bio bi korak napred. Što se tiče trgovine, bez obzira na sankcije, u poslednje dve godine je rusko-britanska trgovinska razmena rasla, što pokazuje da u Londonu vode računa o svojim ekonomskim interesima.

Britanci su posle trovanja oca i ćerke Skripalj u Solsberiju proterali 23 ruskih diplomata, na što je Moskva odgovorila istom merom. Obe strane su se žalile da njihova diplomatska predstavništa ne mogu da rade punom parom zbog malog broj preostalih diplomata. Osim toga, London je zainteresovan da policijske službe zadrže kontakte, jer je to potrebno u zajedničkoj borbi protiv terorizma.


NEMA IZRUČENjA

U LONDONU ne očekuju da će Rusija preuzeti odgovornost zbog trovanja Skripalja, kao i da će dvojicu osumnjičenih oficira vojne obaveštajne službe GRU isporuči da im se sudi u Britaniji. Rusija ne izručuje svoje građane. Britanci bi se zadovoljili, prema pisanju londonskih listova, ako bi Rusi obećali da se takvi slučajevi neće ponavljati.