Poslanica španske Socijalističke radničke stranke (PSOE), Irače Garsija Perez izabrana je danas za šeficu poslaničkog Kluba socijalista i demokrata (S&D), druge po snazi političke grupacije u Evropskom parlamentu.


Garsija Perez će evropske socijaldemokrate predvoditi narednih pet godina, a na toj poziciji je zamenila Nemca Uda Bulmana, koji je povukao kandidaturu nakon što je njegova stranka SPD doživela težak poraz na evropskim izborima.


Inače, PSOE je sa 20 poslanika najmnogobrojnika stranka unutar Kluba S&D, ispred nemačke SPD koji ima 16 poslanika.


"Od svog nastnka Evropska unija nije bila ugrožena kao danas. Poslednjih smo godina svedoci pojave populističkih, eurofobnih, ksenofobnih i krajnje desnih stranaka koje su na površinu izbacile najgore duhove naše prošlosti. Takođe vidimo rast nejednakosti nakon finansijske krize, a Unija nije bila u stanju da zadovolji potrebe ljudi", rekla je ona u svom obraćanju.


Pročitajte još: IZBORI ZA EVROPSKI PARLAMENT: Počele priče o koalicijama


Zato, istakla je, socijaldemokrate moraju biti zastupljene u evropskim institucijama jer, kako je rekla, neprihvatljivo je da tri evropske institucije budu u rukama konzervativne Evropske narodne partije (EPP), kao što je to bio slučaj u prošlosti.


"Radićemo na izgradnji Evrope koja je više socijalna, feministička i ekološka", dodala je ona.


S&D je sa 153 poslanika druga stranka u Evropskom parlamentu posle Evropske narodne stranke koja ima 179 poslanika.