Albanska policija uhapsila je pet pristalica opozicije zbog navodnog oštećenja glasačkih kutija i dokumenata kako bi sprečili lokalne izbore u toj zemlji, koje je pre dve nedelje albanski predsednik Ilir Meta otkazao, prenosi Asošijejted pres.


Policija u Albaniji takođe je optužila uhapšene za fizičke napade na policajce za vreme službe, dok su napadali izborne kancelarije u gradu Skadru na severu Albanije.


Sukobi između pristalica opozicionih stranaka i policije nastavili su se danas.


Albanski mediji izvestili su da je najmanje pet civila i policajaca povređeno.


Pročitajte još: USIJANA ATMOSFERA U ALBANIJI: Meta zapretio vojskom ako dođe do izbora 30. juna?


Albanska opozicija bojkotuje lokalne izbore u toj zemlji planirane za 30. juna i zapretila je da će ih blokirati.


Vlada u Albaniji pod vođstvom Edija Rame, i pored odluke predsednika Mete o odlaganju izbora, insistira da se izbori sprovedu prema prvobitnom planu.


Juče je predsednik Ilir Meta najavio ambasadorima zemalja-članica EU da će izvesti vojsku na ulicama ukoliko se izbori ne otkažu, jer, kako je naveo, dobio informacije od stranih službi da će biti nereda na ulicama.


RAMA: UNIŠTAVANjA IZBORNOG MATERIJALA-NIŠTA NEOČEKIVANO


Albanski premijer Edi Rama, reagujući danas povodom uništavanja izbornog materijala u nekim izbornim jedinicama, istakao je da se nije dogodilo ništa neočekivano od strane opozicije, prenosi albanska agencija ATA.


Nažalost nije se dogodilo ništa neočekivano. Postoji imaginarna revolucija koju vode pristalice opozicionih stranaka“, istakao je Rama.


Pitam se da li je vredno počiniti izborne zločine i odgovarati za one koje su doveli opoziciju u lošu situaciju, te žele drugima da prebace svoje probleme i straha od suočavanja sa pravdom“, kazao je Rama.


U Albaniji danas su pristalice opozicije u određenim opštinama uništili izborni materijal i prostorije određene za sprovođenje glasanja na izborima koji je trebalo da se održe 30. juna.


Albanski predsednik Ilir Meta je odložio lokalne izbore u toj zemlji zbog duboke političke krize, međutim premijer Rama je rekao da će izbori biti održani tog datuma, bez obzira na odluku šefa države.


Nakon predsedničke odluke o odlaganju izbora, vladajuća Socijalistička partija u Albaniji na čijem je čelu Edi Rama, pokrenula je proceduru o opozivu šefa države, jer, prema njihovim rečima, Meta je prekršio ustavna ovlašcenja i ne zaslužuje više da ostane u kancelariji šefa države.