U Mostaru je, deset dana nakon što su grad zatrpale gomile smeća pa se zbog vrućina širio nesnosan smrad, postignut dogovor lokalnih vlasti i nezadovoljnih građana o početku odvoza otpada i deblokadi deponije, prenosi Hina.

Fena prenosi da su mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i meštani severnog dela Mostar postigli dogovor o deblokadi regionalne deponije "Uborak" koja je bila blokirana proteklih deset dana.

"Zadovoljan sam da smo dogovorili određene stvari sa meštanima kojih je jutros bio veliki broj na sastanku. Mi smo kroz taj dogovor napravili jedan akt čija je suština da se deponija odmah pusti, a da ćemo zajednički raditi na iznalaženju nove lokacije uz pomoć svih nivoa vlasti koje su po svojoj nadležnosti odgovorne da se to pitanje razriješi", izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Bešlić.

PROČITAJTE JOŠ - Smeće zatrpalo ulice Bara

Navodi se da je, prema potpisanom sporazumu, dogovorena trenutna deblokada deponije i formiranje posebnog stručnog tima koji će raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmeštanje deponije sa trenutne lokacije.

U stručni tim imenovana su tri predstavnika meštana, a Vlada FBiH i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na svojim narednim sednicama imenovaće svoje predstavnike.