Iranski predsednik Hasan Rohani nazvao je danas "nečuvenim i idiotskim" nove američke sankcije usmerene i na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija. U direktnom televizijskom obraćanju, Rohani je rekao da je ta odluka i pokazatelj "neuspeha" Bele kuće koja, kako je naveo, "pati od mentalne retardacije".

Pročitajte još: BOLTON IRANU: Ne shvatajte našu razboritost kao slabost; Rohani: SAD potpiruju tenzije na Bliskom istoku

Sankcije su "nečuvene i idiotske", posebno zbog toga što 80-godišnji verski vođa nema nameru da putuje u SAD, rekao je iranski predsednik.

Rohani je takođe kritikovao američke zvaničnike zbog toga što žele sankcije da uvedu i za iranskog ministra spoljnih poslova Mohameda Džavada Zarifa.

Pročitajte još: Tramp: Nisam upozorio Iran na napad

Iranske vlasti su ranije danas saopštile da su SAD uvođenjem novih sankcija najvišim iranskim zvaničnicima odlučile da "za stalno" zatvore diplomatski put između Vašingtona i Teherana.

SAD su juče najavile nove sankcije prema Iranu, a na meti su se našli i ajatolah Ali Hamenei i više komandanata elitne Revolucionarne garde.

BOLTON: PRITISAK SAD DOVEŠĆE DO PRISTANKA IRANA NA PREGOVORE


Savetnik za nacionalnu bezbednost aameričkog predsednika Džon Bolton ocenio je danas da će pritisak Vašingtona na Iran dovesti do toga da on pristupi pregovorima.

"Ili će shvatiti poentu ili... ćemo jednostavno pojačati kampanju maksimalnog pritiska", rekao je Bolton novinarima nakon susreta sa ruskim i izraelskim kolegama u Jerusalimu, preneo je Rojters.

"Mislim da će to biti kombinacija sankcija i drugih pritisaka koje će dovesti Iran do (pregovaračkog) stola", dodao je Bolton.

Bolton je rekao da sve opcije ostaju na stolu ako Iran pređe granicu u svom programu obogaćivanja uranijuma, preneo je AP.

On je rekao da je američki predsednik Donald Tramp otvoren za prave pregovore i da sve što Iran treba da uradi jeste da prođe kroz otvorena vrata.

LAVROV: SITUACIJA OKO IRANA RAZVIJA SE KA OPASNOM SCENARIJU

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se situacija oko Irana odvija prema opasnom scenariju, javlja Rojters pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA.

Predsednik SAD Donald Tramp uveo je juče nove sankcije Iranu, pošto je iranska vojska prošle sedmice oborila američku bespilotnu letelicu.

Tramp je posle obaranja drona naredio, pa otkazao vojni udar na Iran.