POSTOJI mogućnost da NATO prilagodi svoj raketni odbrambeni štit da se suprotstavi potencijalnoj pretnji koju predstavlja novi ruski raketni sistem.

Ovo je u sredu, na sastanku ministara odbrane NATO u Briselu, saopštio Jens Stoltenberg, generalni sekretar Alijanse. Istog dana je Savet Ruske Federacije jednoglasno usvojio zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u Sporazumu sa SAD o uništenju raketa srednjeg i kratkog dometa. Iz tog sporazuma Amerika se već povukla.

Pročitajte još - POTVRĐENO: Sistemi S-500 narednih godina dolaze u rusku vojsku

Vašington je insistirao da ruske rakete SC-8 krše taj pakt. Stoltenberg nije želeo da otkrije da li bi NATO mogao da koristi štit vredan više milijardi dolara protiv ruskih raketa SC-8, jer još, kaže, traže način da se Moskva ponaša u skladu sa sporazumom. No, zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov iz Moskve poručuje da pokušaji da se "sve predstavi kao vojno-politički odgovor na rusko navodno kršenje Sporazuma, predstavlja propagandu s ciljem dezinformisanja međunarodne zajednice".

Pročitajte još - MOSKVA PREKINULA SARADNjU: Rusija i NATO po formuli Hladnog rata

Napetost unutar NATO posebno je u sredu izazivala prva isporuka ruskih odbrambenih protivvazdušnih sistema S-400 Turskoj, koja će, kako je u Moskvi potvrđeno, biti obavljena u julu. Odluka Turske, jedne od ključnih članica NATO, da od Rusije kupi S-400 uznemirila je Vašington, koji je Ankari zapretio sankcijama.

MAKEDONIJA I CRNA GORA STOLTENBERG se nada da će proces ratifikacije pristupnog protokola za Severnu Makedoniju biti dovršen do decembra i da će postati punopravna članica na samitu NATO u Londonu. "Za okonačnje tog procesa, kao što je to bilo kada se Crna Gora priključila, potrebno je oko godinu dana", objasnio je Stoltenberg. Dodao je da "novi radar koji je Alijansa ustupila Crnoj Gori pokazuje da se članice međusobno pomažu i istakao da je to razlog, naročito za male zemlje, da budu deo NATO".

V. d. ministra odbrane SAD Mark Esper je u sredu i direktno upozorio turskog kolegu Hulusija Akara da će kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 ne samo okončati učešće Turaka u programu F-35, nego i naškoditi turskoj ekonomiji zbog američkih sankcija koje će uslediti.

Trzavice između predsednika SAD Donalda Trampa i njegovog iranskog kolege Hasana Rohanija, podstakle su Espera da od NATO saveznika zatraži podršku za sprečavanje sukoba sa Teheranom. Esper je tokom leta za Brisel, što je njegovo prvo putovanje otkako je na čelu Pentagona, rekao da SAD žele da zatvore vrata sukoba i otvore vrata diplomatiji.

Iz Vašingtona je Tramp u sredu poručio da "iransko rukovodstvo nije preterano pametno, ali da on ne želi rat sa Iranom, koji, inače, ne bi trajao dugo".

KRITIKA NEMAČKE

TRAMP je optužio Nemačku da je "nestabilan" partner i koristi SAD, jer finansijski ne doprinosi mnogo NATO. "Nemačka daje milijarde i milijarde dolara Rusiji za energiju i uprkos tome, mi treba da štitimo Nemačku", rekao je Tramp.