Oko 3,5 miliona Albanaca sutra će moći da ostvare svoje pravo glasa na lokalnim izborima koji su za albanskog predsednika Ilira Metu i opoziciju u toj zemlji nelegitimni, dok su za premijera Edija Ramu u skladu sa ustavom, a podržale su ih i EU i SAD.

Albanska država već nekoliko meseci se suočava s dubokom političkom i institucionalnom krizom, nakon što je albanska opozicija napustila rad parlamenta i nastavila svoje političke aktivnosti kroz masovne proteste takozvane ujedinjene opozicije na ulicama Tirane.

Opozicija predvođena Demokratskom partijom Ljuljzima Baše zahteva ostavku premijera Edija Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora. Oni su uz te zahteve istakli da neće učestvovati ni na lokalnim izborima koji su prvobitno bili zakazani za 30. jun, dodavši da "korumpirana Ramina vlada ne želi da sprovede poštene izbore".

Zbog sve masovnijih protesta opozicije propraćenim sukobima između policije i demonstrana, predsednik Ilir Meta je pre tri nedelje poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora, rekavši da neće dopustiti izborni proces bez učešća opozicije i izrazivši svoj strah od građanskih nereda.

Vladajuća koalicija predvođena Ramom takvu odluku predsednika je ocenila kao protivustavnu, i obečala građanima da će izbori biti održani bez odlaganja, a istovremeno pokrenula postupak za opoziv predsednika.

Rama je izjavio da Meta više ne zaslužuje da bude šef države i da će mu građanski predstavnici u parlamentu oduzeti mandat.

Albanski parlament je u međuvremenu izglasao deklaraciju kojom se osuđuje odluka predsednika o odlaganju izbora, međutim procedura o opozivu predsednika je blokirana zbog nefunkcionalnosti albanskog Ustavnog suda koji bi trebalo da potvrdi zahtev poslanika o opozivu predsednika.

Predsednik Meta je pozvao na dijalog i rešenje krize, na čiji poziv se odazvao lider opozicije Baša, dok je premijer Rama saopštio da je "zauzet kampanjom i da nema vremena za sastanke".

Ilir Meta,  Edi Rama / Foto Tanjug-AP

Početkom ove nedelje je i ad hok telo Izborni kolegijum u toj zemlji doneo odluku da se izbori održe 30. juna, na šta je Metin kabinet reagovao, ocenjujući tu odluku kao nelegitimnu i smešnu.

Albanska Centralna izborna komisija je nastavila s pripremama izbora, iako je opozicija ponovila svoj stav da neće učestvovati na njima.

Pre nekoliko dana je i Savet Evrope otkazao svoju posmatračku misiju na sutrašnjim izborima, kao razlog navodeći nejasnoće oko organizovanja izbora i bezbednosnih pretnji, dok su Evropska unija i SAD poslale svoje posmatračke misije, kao deo OEBS-a, rekavši da priznaju 30. jun kao izborni dan.

U Albaniji će se glasati u 61 opštini, od kojih u čak 35 njih na listi kandidata za gradonačelnike i odbornike su predstavnici vladajuće koalicije predvođene Socijalističkom partijom Edija Rame. U preostalih 26 opština postoji više kandidata na biračkim lističima, pre svega predstavnici manjih i manjinskih stranaka.

Opozicija je najavila da je "opravdan svaki otpor protiv ove albanske vlasti", dok je predsednik Meta pozvao građane na smirenost i izbegavanje provokacija koje bi, kako je najavio, "vladajući režim iskoristio za formiranje jednopartijskog sistema".

Meta je takođe juče potpisao novi ukaz o održavanju lokalnih izbora 13. oktobra, na šta je albanska vladajuća koalicija reagovala da će izbori biti održani sutra, te da je novi ukaz predsednika "jednaka nuli".

Američka ambsada u Tirani, kao i italijanska i druge ambasade zemalja Evropske unije, pozvale su svoje državljane koje borave u toj zemlji da izbegavaju biračka mesta i lokacije na kojima se okupljaju veće grupe građana.